Domov    Blog    Eterična olja


Eterična olja

V eteričnih oljih je zbrana vsa življenjska moč rastline. Ker so organska, delujejo v sozvočju s telesom ter spodbujajo njegove naravne sposobnosti obnavljanja in zdravljenja. Z uporabo eteričnih olj dobi vadba joge nove razsežnosti, njeni dobrodejni učinki so bolj izraziti in dolgotrajnejši.

BENZOIN
Benzoin pridobivajo iz smole benzojevca, drevesa, ki uspeva na Sumatri. Eterično olje ima sladek vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Pomirja čute, greje in obnavlja kožo. Dobro se ujema z eteričnimi olji ciprese, pomaranče in stolistne vrtnice.

BERGAMOTKA
Eterično olje pridobivajo iz lupine sadeža. Ima svež in poživljajoč vonj z nežnim navdihom citrusov. Uporabljamo ga pri masaži ali v izparilniku za osveževanje zraka. Deluje antiseptično in poživljajoče, sprošča napetost in blaži škodljive učinke stresa. Dobro se ujema z eteričnimi olji kadilne bosvelije, geranije in limonove trave. Ne uporabljajte ga pred sončenjem.

BOR
Eterično olje bora ima opogumljajoč, jasen, svetel in svež vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Bistri misli in poživlja kožo. Dobro se ujema z eteričnimi olji brina, sivke in ciprese.

BRIN
Eterično olje pridobivajo iz jagod drevesa. Ima svež, očiščujoč, lesovinast vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Čisti kožo in poživlja um. Dobro se ujema z eteričnimi olji ciprese, žajblja in sandalovine.

CIPRESA
Eterično olje ciprese ima poživljajoč, svež, lesovinast vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli, saj izboljšuje razpoloženje ter ohranja ravnovesje kože in duha. Dobro se ujema z eteričnimi olji brina, limonovega čajevca in kadilne bozvelije.

CITRONELA
Eterično olje pridobivajo iz trave. Ima osvežujoč in poživljajoč vonj. Uporabljamo ga v izparilniku za osveževanje zraka, saj deluje antibakterijsko, osveži zrak in pomirja čute. Učinkovito odganja mrčes. Dobro se ujema z eteričnimi olji kadilne bozvelije, pomaranče in limete.

ČAJEVEC
Eterično olje pridobivajo iz listov drevesa, ki uspeva na področju Avstralije. Ima močan, krepčilen in svež zeliščni vonj. Uporabljamo ga v pripravkih za nego kože ali v izparilniku za osvežitev zraka. Deluje antibakterijsko spodbuja obrambne sposobnosti telesa, kožo globinsko očisti in ji vrača ravnovesje. Dobro se ujema z eteričnimi olji evkalipta, limone in rožmarina.

ČRNI POPER
Eterično olje pridobivajo iz zrn črnega popra. Ima pikanten, lesovinast vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Spodbuja um, greje in poživlja utrujene mišice. Dobro se ujema z eteričnimi olji bergamotke, kadilne bozvelije in stolistne vrtnice.

DAMAŠČANSKA VRTNICA – ROSE OTTO
Eterično olje s parno destilacijo pridobivajo iz cvetice, ki uspeva na področju Bolgarije. Ima nežen, topel, čuten in sladek cvetni vonj. Uporabljamo ga pri razkošnih pripravkih za nego kože. Kožo pomiri, nahrani in učvrsti. Dobro se ujema z eteričnimi olji geranije, jasmina in sandalovine.

EVKALIPT
Eterično olje pridobivajo iz listov drevesa. Ima močan, svež in poživljajoč balzamični vonj. Uporabljamo ga lahko v izparilniku za osveževanje zraka, saj deluje antiseptično, bistri glavo in krepi zbranost, masaža z evkaliptovim oljem pa poživlja kožo in lajša bolečine. Dobro se ujema z eteričnimi olji grenivke, poprove mete in rožmarina.

GERANIJA
Eterično olje pridobivajo iz listov rastline. Ima močan, osvežilen cvetni vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Eterično olje geranije pomirja, vrača koži ravnovesje in uglašuje čustva. Dobro se ujema z eteričnimi olji bergamotke, sivke in limonove trave.

GRENIVKA
Eterično olje pridobivajo iz lupine sadeža. Ima svež, poživljajoč grenko-sladek vonj z navdihom citrusov. Uporabljamo ga v izparilniku za osveževanje zraka, saj bistri duha, poživlja čute in spodbuja delovanje imunskega sistema. Dobro se ujema z eteričnimi olji kadilne bosvelije, rožmarina in limonovega čajevca.

ILANG-ILANG
Eterično olje pridobivajo iz cvetov drevesa, ki uspeva na področju Madagaskarja. Ima eksotičen, čuten, veder in sladek cvetni vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Sprošča um in poživlja čute. Dobro se ujema z eteričnimi olji bergamotke, sivke in žajblja.

INGVER
Eterično olje pridobivajo iz korenin rastline. Ima radosten, poživljajoč in tolažeč pikanten vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli, saj razveseljuje srce in pogreje telo. Dobro se ujema z eteričnimi olji pomaranče, geranije in rožmarina.

JASMIN
Eterično olje pridobivajo iz cvetnih listkov. Ima globok, bogat in zapeljiv eksotičen cvetni vonj. Uporabljamo ga pri razkošnih aromaterapevtskih masažah. Obnavlja kožo in poživlja čute. Dobro se ujema z eteričnimi olji mandarine, stolistne vrtnice in ilang-ilanga.

KADILNA BOSVELIJA
Eterično olje pridobivajo iz smole drevesa, ki uspeva na področju Somalije. Ima navdihujoč in balzamski lesni vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Izboljšuje razpoloženje, pomirja čute ter obnavlja kožo. Dobro se ujema z eteričnimi olji bergamotke, črnega popra in sandalovine.

LIMETA
Eterično olje pridobivajo iz lupine sadeža. Ima živahen, razvedrilen in poživljajoč grenko-sladek vonj citrusov. Uporabljamo ga v izparilniku za osveževanje zraka, saj osveži prostor in povečuje zbranost. Dobro se ujema z eteričnimi olji žajblja, sivke in sandalovine.

LIMONA
Eterično olje pridobivajo iz lupine sadeža. Ima lahek, spodbuden in osvežujoče oster vonj citrusov, ki nam takoj prikliče v misli poletne dni. Uporabljamo ga v izparilniku za osveževanje zraka, saj poživlja um in čute ter znižuje krvni pritisk. Dobro se ujema z eteričnimi olji ingverja, sivke in limonovega čajevca.

LIMONSKA TRAVA
Eterično olje pridobivajo iz trave. Ima oster, sočen in živahen sladek sadni vonj. Uporabljamo ga v izparilniku, saj osveži zrak in poživlja čute. Dobro se ujema z eteričnimi olji grenivke, geranije in rožmarina.

LIMONOV ČAJEVEC
Eterično olje pridobivajo iz zelišča, ki uspeva na področju Južne Afrike. Ima svež in poživljajoč sadni vonj. Uporabljamo ga v pripravkih za nego kože. Kožo globinsko očisti in deluje antibakterijsko. Dobro se ujema z eteričnimi olji ciprese, brina in rožmarina.

MAJARON
Eterično olje pridobivajo iz zelišča. Ima poživljajoč in ohrabrujoč bogat zeliščni vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Krepi um, greje in poživlja utrujene mišice ter spodbuja krvni obtok. Dobro se ujema z eteričnimi olji rožmarina, limonove trave in grenivke.

MANDARINA
Eterično olje pridobivajo iz lupine sadeža. Ima sladek, nežen in pomirjujoč vonj z navdihom citrusov. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Tolaži um in pomirja čute. Dobro se ujema z eteričnimi olji pomarančnega cveta (neroli), limone in sandalovine.

PAČULI
Eterično olje pridobivajo iz listov zelišča, ki uspeva na področju Indonezije. Ima skrivnosten, pikanten in sladek zemljasto-lesovinast vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Sprošča um in telo, razveseljuje duha in pospešuje naravne sposobnosti obnavljanja kože. Dobro se ujema z eteričnimi olji bergamotke, geranije in sivke.

PALISANDER
Eterično olje pridobivajo iz semen grma, ki uspeva na področju Nepala. Ima krepčilen, spodbuden in tolažeč svež cvetni vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Sprošča um in tolažilno deluje na čustva. Dobro se ujema z eteričnimi olji ilang-ilanga, sivke in stolistne vrtnice.

POMARANČA
Eterično olje pridobivajo iz lupine sadeža. Ima sočen, poživljajoč, poln in sončen vonj citrusov. Uporabljamo ga v izparilniku za osveževanje zraka, saj izboljšuje razpoloženje in poživlja čute. Dobro se ujema z eteričnimi olji kadilne bozvelije, citronele in ingverja.

POMARANČNI CVET - NEROLI
Eterično olje pridobivajo iz cvetnih listkov. Ima izbran, balzamičen in nežen cvetni vonj. Uporabljamo ga pri razkošnih aromaterapevtskih masažah. Izboljšuje razpoloženje in pomirja čute. Dobro se ujema z eteričnimi olji bergamotke, rimske kamilice in stolistne vrtnice.

POPROVA META
Eterično olje pridobivajo iz zelišča. Ima izrazito osvežujoč, bogat in oster zeliščni vonj. Uporabljamo ga lahko v izparilniku, saj osvežuje zrak, bistri um in poživlja čute, kopel z dodatkom olja poprove mete pa vas bo napolnila z energijo, Dobro se ujema z eteričnimi olji evkalipta, sivke in rožmarina.

RIMSKA KAMILICA
Eterično olje pridobivajo iz cvetnih listkov. Ima svetel, sadni vonj. Uporabljamo ga v pripravkih za nego občutljive kože. Pomirja kožo in uravnovesi čute. Dobro se ujema z eteričnimi olji sivke, pomarančnega cveta in palisandra.

ROŽMARIN
Eterično olje pridobivajo iz zelišča. Ima svetel, osvežujoč in spodbuden zeliščni vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Poživlja um, osveži utrujene mišice in spodbuja prekrvavitev. Dobro se ujema z eteričnimi olji grenivke, sivke in limonove trave.

SANDALOVINA
Eterično olje pridobivajo iz drevesa, ki uspeva na področju Indije. Ima veder, pomirjujoč in poduhovljen bogat lesovinast vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Um sprosti in ga prizemlji. Dobro se ujema z eteričnimi olji pačulija, bergamotke in geranije.

SIVKA
Eterično olje pridobivajo iz cvetice. Ima lahek, čist in poživljajoč zeliščno-cvetni vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli. Pomirja kožo in duha. Dobro se ujema z eteričnimi olji bergamotke, žajblja in geranije.

STOLISTNA VRTNICA – ROSE ABSOLUTE
Eterično olje pridobivajo iz cvetice. Ima globok, sladek in balzamičen cvetni vonj. Uporabljamo ga pri razkošnih aromaterapevtskih masažah. Uravnovesi ter poteši čute in čustva. Dobro se ujema z eteričnimi olji jasmina, sivke in pomarančnega cveta (neroli).

TROPSKA VERBENA
Eterično olje pridobivajo iz lupine sadeža. Ima vesel in živahen, svetel sadni vonj. Uporabljamo ga v izparilniku za osveževanje zraka, saj razveseljuje in poživlja čute. Dobro se ujema z eteričnimi olji geranije, palisandra in pomaranče.

ŽAJBELJ
Eterično olje pridobivajo iz celotne rastline. Ima bogat, veder, topel in rahlo sladek zeliščni vonj. Uporabljamo ga pri masaži ali kot dodatek kopeli, saj blaži težave s kožo in sprošča um. Dobro se ujema z eteričnimi olji sandalovine, bergamotke in palisandra.