Domov    Blog    Blog Avocado centra v Logatecu


Poletne delavnice za otroke – počitnice kot nekoč


Zadnji teden julija in prvi teden avgusta sta v Avocadu odmevala otroški smeh in zabava. Program Počitnic kot nekoč smo izpeljali naduspešno!Hvala otrokom, staršem, sodelavkam in sponzorjem!

 

Zeliščne mešanice za Joni parno kopel


SPROŠČENA – zeliščna mešanica, sestavljena predvsem za pomoč pri blaženju menstrualnih krčev in blaženja predmenstrualnih težav (nihanje razpoloženja, preobčutljivost prsi, napihnjenost v spodnjem delu trebuha). Izbrana in ročno nabrana zelišča sproščajo mišice medeničnega dna, delujejo pomirjujoče in protivnetno, izboljšujejo prekrvavitev in odvajajo vodo.

 

Masaže in tretmaji v Avocado centru v sodelovanju z Holističnim centrom Swasthya


Sproščeno telo in zadovoljen um sta pomembna dejavnika, ki ohranjata dolgotrajno zdravje. V naši ponudbi ajurvedskih tretmajev in klasičnih tretmajev z ajurvedsko noto bo vsak posameznik lahko našel pravo izbiro zase - učinkovit in sproščujoč tretma, ki bo blagodejno vplival na telo, um in duha.

 

Bizi mama, dobra košta


Urška je v najine prehranjevalne navade vstopila v na videz najbolj neprimernem času. Imela sva ogromno dela s Festivalom Avocado in s pripravami Počitnic kot nekoč. V tem stresnem obdobju sva jedla kadar sva pač našla čas, pogostokrat junk kot je pica ali pomfri, včasih pa sva, spet iz napetosti v telesu, ves dan grickala prigrizke. Čist narobe.

 

Napotki pred vadbo joge


Če še nikoli niste bili na vadbi joge, spodaj prilagamo nekaj priporočil.

 

Gremo nasmejani v drugo leto Avocado centra!


Uf, kakšen vikend. Naporen in hkrati čudovito lep. Festival Avocado smo včeraj nežno in mehko zaključili s petjem manter za mir in se odločili, da to postane pri nas redna praksa.

 

Družinska joga


Družinska joga je oblika vadbe, ki jo želim spodbujati in razvijati v prihodnosti. Namenjena je druženju staršev in otrok med zabavno in razgibano vadbo, kjer so starši in otroci med igro pomočniki in soigralci, njihov odnos pa se krepi in oblikuje prek vrste zabavnih iger. Družinska joga spodbuja stik med otrokom in staršem skozi dotik, zaupanje in igriv pristop.

 

Voda, voda, voda


Spreminjanje prehranskih navad je navadna JE… Veliko vsega, kar si polavtomatsko počel, odkar znaš sam nosit hrano v usta, ti v resnici ne koristi, ampak ti počasi in vztrajno spodkopava zdravje in dobro počutje. Urška to ve. Zato je pri svojem coachanju prizanesljiva, a odločna. Uotovili sva, da mene osebno zlasti zezajo tri moje navade v zvezi s prehranjevanjem: dopoldne bi jedla slane stvari in sladke popoldne (vellliko sladkega), ko pojem kosilo, je slaščica obvezna, pozabim pit vodo.

 

Lepa, zdrava in spočita s hrano


Zadnji dve leti se z Urošem, kljub temu da je projekt Avocado zahteva veliko najinega časa, trudiva, da se prehranjujeva čimbolj zdravo. Mesa sama ne uživam že 8 let, Uroš še enkrat toliko, alkohola ne pijeva, pred dobrim letom sva se poslovila od kave, kruh večinoma kupujeva pri Gorazdu in redko jeva katerega drugega.Imava seveda svoje skušnjave. Uroš predvsem čokolado, veliiiiiko nje, mene pa strigirajo slaščice; torte, pite, ježki, krofki – bolj so umetni, bolj zahrepenim po njih. V času PMS-ja jih prav obsedeno kombiniram s slanimi okusi – čipsom, krekerji, grisini.

 

Festival Avocado


Prvo leto je za nami. Avocado center bo 20. maja upihnil svojo prvo svečko. Za nami je leto izzivov, saj so nam korona, karantene, ukrepi, predvsem pa strah ljudi pred druženjem, pogostokrat oteževali naše delo. Ampak se nismo dali. V preteklem letu dni smo izpeljali več kot 100 dogodkov in delavnic z različnimi izvajalci. Na urniku imamo pravljičnih 9 rednih tedenskih vadb za dojenčke, otroke in odrasle. Vsak konec tedna v Avocadu lahko plešete, se izobražujete, meditirate ali pridobivate nova znanja in orodja za bolj kakovostno življenje.

 

Progesteron iz tube?
Ja ali ne?


Estrogen in progesteron sta najpomembnejša ženska spolna hormona, nastajata v jajčnikih. Ko hormona delujeta usklajeno, ženska nima menstrualnih krčev, občutljivih dojk in PMSja. Uravnotežena raven progesterona odpravlja tudi druge težave, ki nastajajo zaradi viška estrogena, vključno z astmo in migrenskimi glavoboli ter jutranjo slabostjo pri nosečnicah.

 

Najbolj mistična od vseh žlez - češerika


Drugo ime za češeriko je epifiza, v angleščini pa ji rečejo pineal gland, kar se nanaša na njeno obliko, podobno češarku. Velika je le 5-8 mm, vendar je od vseh žlez najbolj skrivnostna. Odkrili so jo nazadnje, nahaja pa se v sredini naše lobanje, v višini točke med obema očesoma. V različnih verovanjih ji rečejo tudi tretje oko.

 

Oksitocin - hormon povezanosti, ljubezni in občutka sreče


Oksitocin je hormon, ki ga povezujemo z najlepšimi občutji in vsem, kar nas dela človeške: s srečo, povezanostjo, zaljubljenostjo in ljubeznijo, užitkom, sproščenostjo, empatijo in blaženostjo. Sprošča se med nosečnostjo in porodom, med intimnimi odnosi, ob dotikih in masažah… Oksitocin je nekakšno hormonsko lepilo človeške družbe.

 

Hormonska joga terapija – naravna pot do zdravja


Običajno velja, da je estrogen ženski hormon, testosteron pa moški hormon, vendar moški in ženske nujno potrebujemo oba. Tako moško kot žensko telo proizvajata ta dva hormona in oba sta pomembna za splošno zdravje. Zanimivo dejstvo je, da ženske v življenju proizvedemo več testosterona kot estrogena. Ne vem. če ste vedeli, da je prav neravnovesje estrogena krivo za visceralno maščobo. (Tista, ki obdaja notranje organe. Prepoznamo jo po kopičenju maščevja okoli trebuha. Ni le estetsko moteča, ampak pogosto vodi do mnogo zdravstvenih težav.)

 

Joga odpravlja tesnobo - anksioznost


Joga odpravlja tesnobo - anksioznost. Del jogijske prakse je jogijski spanec ali joga nidra. Starodavna tehnika globokega sproščanja telesa, uma in duha. Raziskave so pokazale, da je 45 minut izvajanja joga nidre enako triurnemu spancu.

 

The Body Connection - joga za najstnike v Logatcu


Ura joge za najstnike mora biti zasnovana nekoliko drugače kot običajna ura jogijske prakse. Še vedno so njen bistven del dihalne tehnike – pranayama, jogijski položaji – asane ter sproščanje. Vendar se vsi trije deli lahko prepletajo na zelo igriv in pisan način. V vadbo za najstnike lahko vpletemo petje in ples, različne igre s pripomočki kot so žogice, palčke, slamice, karte in podobno. Med vadbo opazujemo njihove reakcije – v čem uživajo in kaj potrebujejo. Zadnji del vadbe je posvečen sproščanju in učenju meditacije.

 

Hatha joga


V starodavnem indijskem jeziku Sanskrtu pomeni Ha sonce in Tha Luna. Hatha joga pomeni z jogijsko prakso uravnovesiti telesno (solarno) in mentalno (lunarno) energijo. Solarna energija je povezana z aktivnostmi simpatičnega in živčnega sistema, lunarna energija pa je povezana z aktivnostmi parasimpatičnega živčnega sistema. Ta dva pretoka nadzirata vitalnost, energijo in zdravje telesa, uma, čustev in duha, celotno naše telo.

 

Aromaterapija


Nastanek aromatičnega olja je zapleten proces, v katerem sodeluje veliko število rastlinskih encimov. Kemične snovi, ki jih vsebujejo eterična olja, so pravzaprav dišeča sredstva za sporazumevanje z žuželkami, aromatična govorica, ki ima svoje sporočilo in pomen.

 

Najstniki in stres


Najstniki so zaradi šolskih obveznosti pogostokrat pod velikim stresom. Če temu dodamo še povečano delovanje hormonalnih žlez in »vihar v glavi«, kakor zaradi odraščanja pogostokrat čutijo okolico in dogajanje okoli sebe, je čas pubertete resnično zelo naporen čas. Šolske obveznosti lahko namreč doživljajo precej stresno, zaradi nesproščenosti pa pogostokrat izgubijo motivacijo in voljo do učenja. Velikokrat navzven ne kažejo mnogo zanimanja za stvari in ljudi, znotraj njih pa je vse prej kot mirno.

 

A se kaj bojiš joge?


Danes sem se pogovarjala z eno prijazno pomočnico ravnateljice, ki se ji zdi ideja jutranje joge za otroke pred poukom dobra. Ampak starši kar trznejo, ko otroci domov prinesejo razpored interesnih dejavnosti in je med ponudbo tudi joga, mi je razlagala. Besede joga res ne marajo.

 

Tri knjige, ki so spremenile moj pogled na vzgojo otrok


Police knjižnic in knjigarn so nabito polne priročnikov in knjig za vzgojo otrok. Ko je pred nami vzgojna dilema se pogostokrat zatečemo h knjigam po nasvet – ker pa jih je ogromno, nas včasih bolj zmedejo kot v resnici pomagajo.

 

Eterična olja


V eteričnih oljih je zbrana vsa življenjska moč rastline. Ker so organska, delujejo v sozvočju s telesom ter spodbujajo njegove naravne sposobnosti obnavljanja in zdravljenja. Z uporabo eteričnih olj dobi vadba joge nove razsežnosti, njeni dobrodejni učinki so bolj izraziti in dolgotrajnejši.

 

Otroška joga


Otroška joga je zasnovana in prilagojena prav otrokom, starim od 5-10 let. Je glasna, kreativna, polna smeha in predvsem zabavna.

 

Aroma joga


Aroma joga v Logatcu je umirjena in nenaporna, poudarek je na sproščanju in odpravljanju posledic vsakodnevnega stresa. Primerna je tako za tiste, ki predznanja joge še nimajo, kot za tiste, ki se z jogo ukvarjajo dlje časa.

 

Čuječnost in prehranjevanje


Danes smo si z otroki vzeli deset celih minut, da smo pojedli en lešnik. Opazovali smo ga. Kaj vse se skriva na njem. Perut petelina, zebra, drevo, črte,... Potem smo ga povohali. Sploh ne diši tako zelo. Prijeli smo lešnik s palcem in kazalcem in ugotavljali, kakšne oblike je.