Domov    Blog    Blog Avocado centra v Logatcu


Zakaj običajna zobna pasta škodi ščitnici in kako si sami naredimo tako, ki nam koristi?


Če uporabljate običajno zobno pasto, prosim pojdite v kopalnico in jo nemudoma zavrzite. Naredili si boste veliko uslugo in predvsem vam bo za to hvaležna vaša ščitnica.Običajne zobne paste vsebujejo flour. Vendar ne gre za flour v njegovi naravni obliki, takrat je namreč plin. Flour je mikroelement, sestavni del drugih spojin. V našem telesu ga najdemo v zobeh, laseh in kosteh. In to je izkoristila kozmetična industrija, ki ga veselo tlači v zobne paste in zatrjuje, da ga le tako dobimo dovolj. V knjigi »Uravnajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati« je osupljiv podatek, da velika tuba zobne kreme vsebuje toliko flourida, da lahko ubije majhnega otroka (str. 68).

 

Jutranji obred samonegovanja: suho ščetkanje in oljenje


Najprej nekaj besed o kokosovem olju – je čudovito naravno uravnalo hormonov v našem telesu. Ali ga uživamo – lahko ga dodajamo pri peki ali pripravi presnih sladic, lahko pa ga preprosto nanesemo na našo kožo, v obeh primerih skrbi za to, da komunikacija med našimi endokrinimi žlezami in organi teče kot po maslu.

 

Napredno izobraževanje za učiteljico joge


V zadnjih dneh zdaj že lanskega decembra sem zaključila 15-mesečno izobraževanje, ki se imenuje Napredni tečaj za učitelje joge. Ni poceni. Kar nekaj vikendov v celoti predaš temu izobraževanju, v vsem tem času, več kot letu dni, odkrivaš vse možne perspektive, hakeljce, specifike in magičnost poučevanja joge. Spoznaš enako misleče, ki so prav tako ubrisani na čarobnost jogijske prakse in se spustiš v globine, v najmanjše podrobnosti. Užitek od prve do zadnje minute.

 

Jeza kot eden od pogostih simptomov hormonskega neravnovesja


Zadnjič, v petek pred novoletnimi prazniki, sem poleg vsega, kar sem si naložila za spucat, šla čistit še skupno stopnišče. Kar naenkrat sem začutila naval take jeze, da sem se ustavila, zadihala in ugotavljala - zakaj sem jezna, na koga in ali mi je tako vroče, da mi kar kaplja po hrbtu, od jeze ali od intenzivnega pucanja.

 

Trenutek jeseni... kot čaroben prosti ples (Shakti dance®)


Včeraj me je poneslo na sprehod v gozd. Hodim in hodim, gledam in ne moram se načuditi, kakšna lepota me obdaja. Kakšna magičnosti je v trenutku, ko narava spusti, se prepusti in odvrže. Ko odide na zaslužen počitek in počaka na novo rojstvo. Barve so tako tople in pisane, šumenje listja tako pomirjajoče, ptičje petje tako živo, hladen piš tako prebuja, vsi čuti so vzdraženi.

 

Knjiga avtorja Roberta Hendersona: Its All My Parents Fault


Its All My Parents Fault:Knjiga, ki je zelo v pomoč vsem, ki želijo razumeti in razrešiti družinske vzorce svoje primarne družine. Načini delovanja in razumevanja sveta, ki so nam bili položeni v zibko so zelo močni in delujejo na nezavedni ravni. Ko jih ozavestimo, je to prvi korak na poti razumevanja sebe in svojih dejanj. Je pot v svobodo. Odpiranje ran je lahko boleče in se pogostokrat izrazi na fizičnem telesu. Henderson v knjigi omenja, da je takih tehnik, s pomočjo katerih se dotaknemo teh naših ran, več in da so raznolike – rebirthing tehnika, indijanska vroča savna, metoda postavitve družine,…

 

Knjiga avtorja Roberta Hendersona: Emotion and Healing of the Energy Body


Emotion and Healing of the Energy Body. Knjigo toplo priporočam vsem, ki se ukvarjajo z masažami, poučevanjem joge ali izvajajo katero od energijskih terapij, saj na zelo preprost, pa vendar pregleden in jasen način opiše, kje in na kakšen način se energije različnih čustvenih stanj nakopičijo v telesu in kako jih sprostiti.

 

KITAJSKA TELOVADBA v Logatcu


Že šestnajsto (16) leto poteka v Logatcu vadba QG in TJQ/ telovadba za zdravje in vitalnost, ki jo vodi Milan Doganoc, inštruktor borilnih veščin in učitelj TJQ, član WHQA (World Health Qigong Association) ter SHQA (Slovenian Health Qigong Association). Z velikim veseljem in odgovornostjo predaja znanja, ki jih je in jih še vedno pridobiva pri mojstrih teh disciplin (Tone Ančnik, Chen Shi Ning, Jun Yang, Xiao Wang, Mantak Chia, Xiaolan Zhao, …). Pri poučevanju posreduje tudi znanja/ poglede na bivanje človeka/mojstrov, znanstvenikov in velikih mislecev kot so Nikola Tesla, Deepak Chopra, Bruce Lipton, Ervin Lazslo, Ann Brennan, Marjan Ogorevc, Donna Eden, Stephen Chang, …

 

Celoletne delavnice za otroke in starše: Povezani v družini


Že kar nekaj let opazujem, kako nemir in hitenje v vsakodnevnem življenju načenjata odnose med starši in otroki. Vselej se lovi nek cilj, izpolnjuje obveznosti in kljuka stvari na družinskem seznamu. Naporno, tako za starše kot za otroke.

 

Zakaj vodena in skupinska meditacija?


Ali lahko sedite v prostoru vsaj 15 minut, sami s seboj, ne da bi potrebovali kakršnokoli stimulacijo v obliki telefona, poslušanja radia?

 

Opaziš kdaj, da nam je dano čudovito darilo – glasba


Prejšnji teden sem se po opravkih odpravila z avtobusom. Bilo je jutro, zato sem bila še nekoliko napeta in raztresena, na bus sem seveda zamujala, zato sem z prvimi jutranjimi atomi močmi, s polnimi rokami vrečk, vsa zasopla pritekla do šoferja. Na srečo našla prosti sedež, se zadihana usedla, si naložila opremo v naročje in instinktivno brez vprašanj, že v ušesa zatlačila slušalke in si priklopila glasbo. Svet je v trenutku postal lepši, bolj povezan, harmoničen in sočuten. Valovi glasbe, ki so bili ustvarjeni na drugem koncu sveta, so me prizemljili in me vrgli z mojega jutranjega samopomilovanja v frekvenco in tok pomirjujoče glasbe. Moje telo je v mislih plesalo in kreiralo, znašla sem se sredi prakse Shati danca®-joge plesa, čeprav sem bila na avtobusu in se moje telo ni niti malce premaknilo.

 

Sat Nam – sem resnica (Shakti dance®)


Ali živiš svojo resnico, jo vibriraš, deliš svetu? Kaj sploh je resnica? Kdo zares sem? Vsa ta vprašanja se prej ali slej pojavijo v življenju vsakogar. Veliko vlog igramo in prav vse so naše. Ampak ob nekaterih vlogah je čutiti harmonijo, mir, vznesenost in občutek, da se z njo izraža naša srčna esenca. Verjamem, da vsak v sebi ve, kaj mislim.

 

Dogodek JZS - Pojdi globlje, Okrogla miza s Sašo Perpar


Ker o tem veliko razmišljam, v meni pa še živi novinarska žilica, ki rada raziskuje in se o stvareh pogovarja, čez dober mesec dni v okviru Joga združenja Slovenije, katerega članica sem, na dogodku POJDI GLOBLJE, pripravljam okroglo mizo na temo: ODGOVORNOST JOGA UČITELJ/ICE. Moji gostje bodo: zdravnica, ki je hkrati tudi zaprisežena jogistka, zavarovalniška agentka in učiteljica joge za otroke. Odpirali bomo teme, s katerimi se joga učitelji veliko ukvarjamo, a zelo malo pogovarjamo.

 

Notranja tišina - tiho hrepenenje sodobnega človeka (Shakti dance®)


Današnji svet je naravnan na storilnost. Z roko v roki z njo gre tudi tehnološki napredek, ki nam omogoča, da dobimo kadarkoli, kjerkoli, katerekoli informacije. Da smo komurkoli, kadarkoli dosegljivi in da lahko dobesedno skoraj vse vrste opravkov postorimo, kar takoj preko spleta. Ni časa za zamudo. Po eni strani je res praktično biti v informacijskem izobilju in smo zaradi tega gotovo kot človeštvo pridobili na zmogljivostih. Po drugi strani, pa smo primorani konstantno vse te informacije obdelovati, čeprav bi bilo za naše počutje pogostokrat boljše, da jih ne bi.

 

Zakaj izvajamo celestialne komunikacije pri Shakti dance® praksi in kaj to sploh je?


Šesta faza Shakti danca®- Joge plesa sestavlja zaključna meditacija v gibanju, ki jo imenujemo celestialna (oz. kozmična oz. nebeška) komunikacija. Izvaja se na izbrano mantro (ki jo izbere učitelj), pri čemer naše gibanje v sozvočju z mantro vključuje niz muder in gibov rok, ki ustvarjajo geometrijske oblike okoli in nad telesom in jih običajno izvajamo sede. Ti gibi dejansko ponazarjajo pomen mantre in nas tako še globje povežejo z višjimi t.i. kozmičnimi sferami, pri čemer z gibanjem, petjem in ponavljanjem svetega besedila uskladimo individualno in kozmično zavest, da se naš um dokončno umiri in uskladi s sporočili telesa in duše.

 

Lepo vabljeni v pred-velikonočno Zvočno uglaševanje.


Easter je praznik, ki je dobil ime po boginji pomladi (Eastre ali Ostara). Energija plodnosti in novih začetkov je ponavadi inspirativna in nam odpira zaspana krila. Se pa zgodi, da nam spremembe prinesejo tudi muhasto počutje. April je znan kot mesec z najbolj nepredvidljivim vremenom. Ponavadi mineva v znamenju nenehne spremenljivosti. Nihanje vremena, razpoloženja, počutja, ... Mesec, ko se v sončnem dnevu odpravimo od doma in se čez eno uro vrnemo popolnoma premočeni od dežja.

 

Dramilo - kaj naj z vsem tem, kar je v meni?


Naše pristno in sproščeno izražanje v obliki dramskega dela na odru ali v obliki življenja. Dramilo je praktična skupinska dramska delavnica, ki se od začetka leta 2023 dogaja vsake 14 dni v KUD Trzin.

 

Lahko počivaš… pravzaprav moraš počivati


Ali spadaš med tiste, ki se ne morajo usesti in počivati? V trenutku, ko pride do takšnega trenutka, pa razmišljaš o tem, da te čaka še nekaj na tvojem »to do« seznamu in že vstaneš in se lotiš tega? Ali pa se sploh ne moraš ustaviti dokler ni vse dokončano… enostavno ne gre. Si v subtilni napetosti in ne moraš se sprostiti. Ni opcije, da se »samo« usedeš, sprostiš, zaspiš, ležiš, piješ kavo oz. počneš nekaj, kar po tvojem ne vključuje »produktivnega« opravka?

 

Vstajenje – začetek pomladi – večno življenje – povezano dihanje


Vstajenje – začetek pomladi – večno življenje – povezano dihanje. V času velike noči se praznuje človekovo simbolično vstajenje od mrtvih, sestop iz križa in prehod v večno življenje. To je krščanska miselnost, ki je v našem prostoru kar uspešno zabrisala sledi za tistim, kar se je dogajalo na naših tleh pred njo. Bilo je bolj povezano z naravo. V skladu z naravnimi zakoni raziskujemo korenine našega prostora.

 

Vrhunec Joge plesa oz. Shakti dance® - prosti ples


Obstajaš samo ti in glasba. Čez tebe steče ritmičen tok glasbe, v tebi nastane prostor ter nekakšna tišina. Vse se prične dogajati samo od sebe. Neviden tok glasbe te vodi v gibanje, telo je inspirirano. Nekaj se hoče premakniti, nekaj hoče gibanje, telo čuti, da bi… Samo prepustiti se moraš in pustiti, da se odvije. Za trenutek se mora nekaj v tebi umakniti, da se lahko v tebi rodi nekaj milega in pretočnega. Stvariteljica Shakti danca®- joge plesa, Sara Avtar poroča, da udeleženci pogosto opišejo to stanje »kot, da bi jahali valove življenja v stanju miline«.

 

Hormonska joga in hujšanje


Ne maram vabit žensk na Hormonsko jogo z obljubami, da bodo izgubile/pridobile (različne smo, saj veste) kilograme. To se mi zdi poceni trik, čeprav hormonsko ravnovesje prinaša tudi to. Zmernost pri uživanju hrane, ne čutimo več hlepenja po določeni vrsti hrane (običajno taki, ki redi - čips, čokolada, tortice,...). Veliko mamic mi je po končani delavnici sporočilo, da so prav z vadbo HJ izgubile tistih nekaj kilogramov, ki so se nabrali ob nosečnosti, in se nato še mesece trdovratno držali na telesu.

 

Porodna travma


Porodna travma in rebirthing. V osnovi se pri rebirthingu razrešuje glavna porodna travma, ki jo imamo večinoma vsi. To je travma, ki jo doživimo ob prihodu na ta svet, ob rojstvu. Zato se tudi reče »porodna travma«, ker se tiče načina našega poroda in spremljevalnih dogodkov.

 

Zakaj bi sploh plesali?


Pri plesu gre v prvi vrsti za obliko zabave in sprostitve, po mojem mnenju pa gre tudi za pomemben pripomoček lastnega izražanja, kar nam v življenju pogosto manjka. Dovoliti si biti takšen kot si in se v tem izraziti. Nekaj, kar bi moralo biti osnova našega obstoja, je lahko z leti in z obveznostmi življenja, za nas precej težka naloga. Pa pri tem ne mislim, da bi morali vsi hoditi po svetu in delati, kar se jim zahoče. Temveč imam v mislih zgolj to, da si dovolimo trenutek (uro ali dve), ki si ga vzamemo zase, ki nima nobenega škodljivega vpliva na našo okolico in se v njem izrazimo na svoj način. Zakaj nam je že to lahko težko? Kateremu delu sebe, v takšnih trenutkih ne pustimo na plano in zakaj? Kje se skriva blokada? To so vprašanja, ki si jih je moramo postaviti ob takšnih izkušnjah. Posledično bo tudi odgovor, zakaj prav ples, jasnejši.

 

Zakaj bi prišel na rebirthing?


Rebirthing je dihalna tehnika – način dihanja, ki pa ni nujno, da jo človek uporablja samo za reševanje dihalnih težav. Prej obratno, z dihom rešujemo vse ostalo. Če je dih vredu, potem je lahko ravnovesje vsepovsod. Pravzaprav se lahko s pomočjo dihanja v človeku odprejo in pokažejo vsi njegovi potenciali, razkrijejo in razrešujejo se travme, ustvarja se prostor za novo, drugačno, svobodno, ljubeče.

 

Raztezanje telesa, uma in vibracije


Izkušnja Shakti danca® - joge plesa je izrazito blagodejna. Pri tem pa nimam v mislih zgolj fizičnega aspekta vadbe, ki nežno odpira in podpira, temveč tudi učinek vadbe na psihično počutje posameznika. Med vadbo se sama namreč vedno globoko umirim, umiritev pa deluje še nekaj časa po vadbi. Pogosto vadbi sledi tudi val spontane inspiracije in uvidov. Iz okolice pa nemalokrat padejo komentarji: Drugačna si, bolj mirna, odprta in iskriva.

 

Um povezan s srcem in kaj imajo mantre s tem?


Če bi mi kdo, pred šestimi leti omenil besedo »mantra«, bi debelo pogledala in potem po hitrem postopku zamenjala temo. V moji glavi bi odmeval predsodek, da gre za neko »poduhovljeno« reč, kar absolutno ni zame. :) Vse skupaj se bi mi zdelo preveč neotipljivo in mistično, kar bi vzbujalo odbor. Ne bi bilo v skladu z racionalnostjo sveta v katerem sem zrasla.

 

Estrogenska dominanca – tiha napadalka zdravja in dobrega počutja


Hormonsko neravnovesje se lahko daljša obdobja kaže kot subtilni, vendar neprijetni simptomi, s katerimi naše telo opozarja, da z njim ni vse v redu. Prevelike ali premajhne količine hormonov zmedejo delovanje različnih organov in žlez v telesu, povzročajo zdravstvene težave in bolezenska stanja, ki so v težjih oblikah lahko nepopravljiva škoda.

 

Ljubezen, sprejemanje, sočutje…


Kaj je Ljubezen, sprejemanje in sočutje mi je v veliki meri pokazala prav praksa Shakti dance - joge plesa. Presenetljivo je, da ti lahko vadba odpre uvid v najbolj subtilne življenjske vsebine.

 

Kristalne lobanje


Kristalne lobanje so ojačevalci in generatorji energije, ki shranjujejo informacije, tako kot računalniki. Obstajajo antične kristalne lobanje, stare kristalne lobanje in nove kristalne lobanje. Nove kristalne lobanje so podobne novim računalnikom, kjer ima vtisnjene le osnovne programe energijskih lastnosti kristala, iz katerega je izklesana. V kristalno lobanjo je mogoče vtisniti energijo preprosto s stikom, prav tako pa jih je mogoče programirati z namenom in zavestjo.Pomembno je, da skrbimo za redno čistočo svojih kristalnih lobanj, da očistimo nezaželene energije. Kristalne lobanje med seboj prenašajo energijo in informacije, zato se rade družijo z drugimi kristalnimi lobanjami. Ne pozabimo, da so kristala živa bitja.

 

Ustavi se, svet te potrebuje


Shakti dance - Joga plesa je zelo subtilna in nežna vadba, ki deluje na ženskem principu in z nežnostjo in sprejemanjem odstira ter odkriva tisto, kar je že nekaj časa skrito, pod kopico vseh nalog, ki nam jih nalaga življenje. Zame je to prostor, kjer se sprostim, začutim, sprejmem in zmeraj znova uvidim, da je vsaka od nas unikatno, božansko bitje. Z njo sem spoznala, da mi je dovoljeno postaviti tudi mejo, se ustaviti, se spočiti in slediti svojim srčnim hrepenenjem. Življenje je namreč harmonija, kanček zdravega egoizma je vendarle pogoj, da lahko najdemo lastno srečo.

 

Delavnica aromaterapevtskega meditativnega potovanja


V najtemnejšem delu letnega cikla, se, po zgledu narave, obračamo vase. Merimo razdalje, ki smo jih prehodili, poslušamo v sebi odmeve naših doživetij. Za vekami iščemo odgovore o našem zadovoljstvu, sreči, željah. A v sodobnem kričečem svetu se je včasih težko umiriti, še posebej v prazničnem trušču.

 

Poletne delavnice za otroke – počitnice kot nekoč


Zadnji teden julija in prvi teden avgusta sta v Avocadu odmevala otroški smeh in zabava. Program Počitnic kot nekoč smo izpeljali naduspešno!Hvala otrokom, staršem, sodelavkam in sponzorjem!

 

Zeliščne mešanice za Joni parno kopel


SPROŠČENA – zeliščna mešanica, sestavljena predvsem za pomoč pri blaženju menstrualnih krčev in blaženja predmenstrualnih težav (nihanje razpoloženja, preobčutljivost prsi, napihnjenost v spodnjem delu trebuha). Izbrana in ročno nabrana zelišča sproščajo mišice medeničnega dna, delujejo pomirjujoče in protivnetno, izboljšujejo prekrvavitev in odvajajo vodo.

 

Masaže in tretmaji v Avocado centru v sodelovanju z Holističnim centrom Swasthya


Sproščeno telo in zadovoljen um sta pomembna dejavnika, ki ohranjata dolgotrajno zdravje. V naši ponudbi ajurvedskih tretmajev in klasičnih tretmajev z ajurvedsko noto bo vsak posameznik lahko našel pravo izbiro zase - učinkovit in sproščujoč tretma, ki bo blagodejno vplival na telo, um in duha.

 

Bizi mama, dobra košta


Urška je v najine prehranjevalne navade vstopila v na videz najbolj neprimernem času. Imela sva ogromno dela s Festivalom Avocado in s pripravami Počitnic kot nekoč. V tem stresnem obdobju sva jedla kadar sva pač našla čas, pogostokrat junk kot je pica ali pomfri, včasih pa sva, spet iz napetosti v telesu, ves dan grickala prigrizke. Čist narobe.

 

Napotki pred vadbo joge


Če še nikoli niste bili na vadbi joge, spodaj prilagamo nekaj priporočil.

 

Gremo nasmejani v drugo leto Avocado centra!


Uf, kakšen vikend. Naporen in hkrati čudovito lep. Festival Avocado smo včeraj nežno in mehko zaključili s petjem manter za mir in se odločili, da to postane pri nas redna praksa.

 

Družinska joga


Družinska joga je oblika vadbe, ki jo želim spodbujati in razvijati v prihodnosti. Namenjena je druženju staršev in otrok med zabavno in razgibano vadbo, kjer so starši in otroci med igro pomočniki in soigralci, njihov odnos pa se krepi in oblikuje prek vrste zabavnih iger. Družinska joga spodbuja stik med otrokom in staršem skozi dotik, zaupanje in igriv pristop.

 

Voda, voda, voda


Spreminjanje prehranskih navad je navadna JE… Veliko vsega, kar si polavtomatsko počel, odkar znaš sam nosit hrano v usta, ti v resnici ne koristi, ampak ti počasi in vztrajno spodkopava zdravje in dobro počutje. Urška to ve. Zato je pri svojem coachanju prizanesljiva, a odločna. Uotovili sva, da mene osebno zlasti zezajo tri moje navade v zvezi s prehranjevanjem: dopoldne bi jedla slane stvari in sladke popoldne (vellliko sladkega), ko pojem kosilo, je slaščica obvezna, pozabim pit vodo.

 

Lepa, zdrava in spočita s hrano


Zadnji dve leti se z Urošem, kljub temu da je projekt Avocado zahteva veliko najinega časa, trudiva, da se prehranjujeva čimbolj zdravo. Mesa sama ne uživam že 8 let, Uroš še enkrat toliko, alkohola ne pijeva, pred dobrim letom sva se poslovila od kave, kruh večinoma kupujeva pri Gorazdu in redko jeva katerega drugega.Imava seveda svoje skušnjave. Uroš predvsem čokolado, veliiiiiko nje, mene pa strigirajo slaščice; torte, pite, ježki, krofki – bolj so umetni, bolj zahrepenim po njih. V času PMS-ja jih prav obsedeno kombiniram s slanimi okusi – čipsom, krekerji, grisini.

 

Festival Avocado


Prvo leto je za nami. Avocado center bo 20. maja upihnil svojo prvo svečko. Za nami je leto izzivov, saj so nam korona, karantene, ukrepi, predvsem pa strah ljudi pred druženjem, pogostokrat oteževali naše delo. Ampak se nismo dali. V preteklem letu dni smo izpeljali več kot 100 dogodkov in delavnic z različnimi izvajalci. Na urniku imamo pravljičnih 9 rednih tedenskih vadb za dojenčke, otroke in odrasle. Vsak konec tedna v Avocadu lahko plešete, se izobražujete, meditirate ali pridobivate nova znanja in orodja za bolj kakovostno življenje.

 

Progesteron iz tube?
Ja ali ne?


Estrogen in progesteron sta najpomembnejša ženska spolna hormona, nastajata v jajčnikih. Ko hormona delujeta usklajeno, ženska nima menstrualnih krčev, občutljivih dojk in PMSja. Uravnotežena raven progesterona odpravlja tudi druge težave, ki nastajajo zaradi viška estrogena, vključno z astmo in migrenskimi glavoboli ter jutranjo slabostjo pri nosečnicah.

 

Najbolj mistična od vseh žlez - češerika


Drugo ime za češeriko je epifiza, v angleščini pa ji rečejo pineal gland, kar se nanaša na njeno obliko, podobno češarku. Velika je le 5-8 mm, vendar je od vseh žlez najbolj skrivnostna. Odkrili so jo nazadnje, nahaja pa se v sredini naše lobanje, v višini točke med obema očesoma. V različnih verovanjih ji rečejo tudi tretje oko.

 

Oksitocin - hormon povezanosti, ljubezni in občutka sreče


Oksitocin je hormon, ki ga povezujemo z najlepšimi občutji in vsem, kar nas dela človeške: s srečo, povezanostjo, zaljubljenostjo in ljubeznijo, užitkom, sproščenostjo, empatijo in blaženostjo. Sprošča se med nosečnostjo in porodom, med intimnimi odnosi, ob dotikih in masažah… Oksitocin je nekakšno hormonsko lepilo človeške družbe.

 

Hormonska joga terapija – naravna pot do zdravja


Običajno velja, da je estrogen ženski hormon, testosteron pa moški hormon, vendar moški in ženske nujno potrebujemo oba. Tako moško kot žensko telo proizvajata ta dva hormona in oba sta pomembna za splošno zdravje. Zanimivo dejstvo je, da ženske v življenju proizvedemo več testosterona kot estrogena. Ne vem. če ste vedeli, da je prav neravnovesje estrogena krivo za visceralno maščobo. (Tista, ki obdaja notranje organe. Prepoznamo jo po kopičenju maščevja okoli trebuha. Ni le estetsko moteča, ampak pogosto vodi do mnogo zdravstvenih težav.)

 

Joga odpravlja tesnobo - anksioznost


Joga odpravlja tesnobo - anksioznost. Del jogijske prakse je jogijski spanec ali joga nidra. Starodavna tehnika globokega sproščanja telesa, uma in duha. Raziskave so pokazale, da je 45 minut izvajanja joga nidre enako triurnemu spancu.

 

The Body Connection - joga za najstnike v Logatcu


Ura joge za najstnike mora biti zasnovana nekoliko drugače kot običajna ura jogijske prakse. Še vedno so njen bistven del dihalne tehnike – pranayama, jogijski položaji – asane ter sproščanje. Vendar se vsi trije deli lahko prepletajo na zelo igriv in pisan način. V vadbo za najstnike lahko vpletemo petje in ples, različne igre s pripomočki kot so žogice, palčke, slamice, karte in podobno. Med vadbo opazujemo njihove reakcije – v čem uživajo in kaj potrebujejo. Zadnji del vadbe je posvečen sproščanju in učenju meditacije.

 

Hatha joga


V starodavnem indijskem jeziku Sanskrtu pomeni Ha sonce in Tha Luna. Hatha joga pomeni z jogijsko prakso uravnovesiti telesno (solarno) in mentalno (lunarno) energijo. Solarna energija je povezana z aktivnostmi simpatičnega in živčnega sistema, lunarna energija pa je povezana z aktivnostmi parasimpatičnega živčnega sistema. Ta dva pretoka nadzirata vitalnost, energijo in zdravje telesa, uma, čustev in duha, celotno naše telo.

 

Aromaterapija


Nastanek aromatičnega olja je zapleten proces, v katerem sodeluje veliko število rastlinskih encimov. Kemične snovi, ki jih vsebujejo eterična olja, so pravzaprav dišeča sredstva za sporazumevanje z žuželkami, aromatična govorica, ki ima svoje sporočilo in pomen.

 

Najstniki in stres


Najstniki so zaradi šolskih obveznosti pogostokrat pod velikim stresom. Če temu dodamo še povečano delovanje hormonalnih žlez in »vihar v glavi«, kakor zaradi odraščanja pogostokrat čutijo okolico in dogajanje okoli sebe, je čas pubertete resnično zelo naporen čas. Šolske obveznosti lahko namreč doživljajo precej stresno, zaradi nesproščenosti pa pogostokrat izgubijo motivacijo in voljo do učenja. Velikokrat navzven ne kažejo mnogo zanimanja za stvari in ljudi, znotraj njih pa je vse prej kot mirno.

 

A se kaj bojiš joge?


Danes sem se pogovarjala z eno prijazno pomočnico ravnateljice, ki se ji zdi ideja jutranje joge za otroke pred poukom dobra. Ampak starši kar trznejo, ko otroci domov prinesejo razpored interesnih dejavnosti in je med ponudbo tudi joga, mi je razlagala. Besede joga res ne marajo.

 

Tri knjige, ki so spremenile moj pogled na vzgojo otrok


Police knjižnic in knjigarn so nabito polne priročnikov in knjig za vzgojo otrok. Ko je pred nami vzgojna dilema se pogostokrat zatečemo h knjigam po nasvet – ker pa jih je ogromno, nas včasih bolj zmedejo kot v resnici pomagajo.

 

Eterična olja


V eteričnih oljih je zbrana vsa življenjska moč rastline. Ker so organska, delujejo v sozvočju s telesom ter spodbujajo njegove naravne sposobnosti obnavljanja in zdravljenja. Z uporabo eteričnih olj dobi vadba joge nove razsežnosti, njeni dobrodejni učinki so bolj izraziti in dolgotrajnejši.

 

Otroška joga


Otroška joga je zasnovana in prilagojena prav otrokom, starim od 5-10 let. Je glasna, kreativna, polna smeha in predvsem zabavna.

 

Aroma joga


Aroma joga v Logatcu je umirjena in nenaporna, poudarek je na sproščanju in odpravljanju posledic vsakodnevnega stresa. Primerna je tako za tiste, ki predznanja joge še nimajo, kot za tiste, ki se z jogo ukvarjajo dlje časa.

 

Čuječnost in prehranjevanje


Danes smo si z otroki vzeli deset celih minut, da smo pojedli en lešnik. Opazovali smo ga. Kaj vse se skriva na njem. Perut petelina, zebra, drevo, črte,... Potem smo ga povohali. Sploh ne diši tako zelo. Prijeli smo lešnik s palcem in kazalcem in ugotavljali, kakšne oblike je.