Domov    Blog    Aromaterapija


Aromaterapija

Raziskave kažejo, da se na vonje odzivamo bolj čustveno kot na podatke, ki nam jih posredujejo drugi čuti, saj v možganih vonje tolmači tisti predel, v katerem je tudi sedež čustev. Eterična olja lahko uporabljamo v terapevtske namene in z njimi oplemenitimo masažo ali pa osvežimo zrak in izboljšamo razpoloženje.

MASAŽA: Aromatična masaža je prijetna in sproščujoča. Je eden najboljših načinov kako ublažiti stres in zmanjšati njegove škodljive učinke. Eterična olja so koncentrirana in lahko dražijo kožo, zato jih moramo pred masažo razredčiti z osnovnim oljem. Običajno razmerje je 5 kapljic eteričnega olja ali mešanice eteričnih olj na 10ml nosilnega olja. Za občutljivo kožo in obraz uporabljamo še bolj razredčene mešanice – 2 kapljici eteričnega olja ali mešanice eteričnih olj na 10ml nosilnega olja.

KOPEL: Dodajanje eteričnih olj vodi za kopanje je ena najpreprostejših in najbolj prijetnih oblik aromaterapije. Preden ležete v kad, v vodo nakapljajte 3 – 5 kapljic eteričnega olja ali mešanice eteričnih olj in vodo premešajte. Med kopeljo bo koža vsrkala majhno količino olja, preostanek pa bo izhlapel s paro.

IZPARILNIK: Eterična olja so izredno hlapljiva, zato so zelo primerna za uporabo v izparilnikih. Doma ali v službi lahko s pomočjo izparilnikov ustvarite prijetno pomirjujoče ali poživljajoče vzdušje. V izparilnik nakapljajte 3 – 5 kapljic eteričnega olja ali mešanice eteričnih olj.

INHALATOR: Nekatera eterična olja, kot sta denimo evkalipt ali poprova meta, pomagajo odmašiti dihalne poti in zbistriti glavo. Nakapljajte 3 – 5 kapljic eteričnega olja ali mešanice eteričnih olj v skledo z vročo vodo. Hlape vdihujte 5 – 10 minut. Če ste na poti in nimate pri roke sklede z vodo, preprosto kanite 1 – 2 kapljici eteričnega olja na papirnat robček.

Dodajanje eteričnih olj vodi za kopanje je ena najpreprostejših in najbolj prijetnih oblik aromaterapije. Preden ležete v kad, v vodo nakapljajte 3 – 5 kapljic eteričnega olja ali mešanice eteričnih olj in vodo premešajte. Med kopeljo bo koža vsrkala majhno količino olja, preostanek pa bo izhlapel s paro.

Varna uporaba eteričnih olj

Eterična olja so močno koncentirani, nerazredčeni izvlečki zelišč, začimbnic, cvetov, listov in drevesnih smol. Zelo je pomembno, da pri njihovi uporabi nikoli ne presežemo priporočene količine.

Ko uporabljamo eterična olja za masažo otroške kože, moramo biti še posebno previdni. Če masiramo otroke, mlajše od 6 let, v 10ml osnovnega olja dodamo le dve kapljici eteričnega olja. Tudi v kopel ali izparilnik kanemo samo dve kapljici. Eterična olja hranimo izven dosega otrok. Če otrok po naključju zaužije katero koli eterično olje, moramo nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Eteričnih olj ne smemo nikoli zaužiti, ne da bi se o tem posvetovali z izkušenim aromaterapevtom. V primeru, da eterično olje, pa čeprav v razredčeni obliki, pride v stik z očmi, jih moramo izprati z veliko količino vode in nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Eteričnega olja bergamotke nikoli ne uporabljamo pred sončenjem. Odsvetujemo tudi nanašanje eteričnih olj limonove trave, citronele, tropske verbene in čajevca na občutljivo kožo ali na kožo otrok, mlajših od dveh let.

Če imate kožno bolezen, ste noseči, trpite zaradi astme ali epileptičnih napadov, trenutno jemljete zdravila na recept ali ste v dvomih, da vaše zdravstveno stanje dopušča uporabo eteričnih olj, se posvetujte z izkušenim aromaterapevtom.

Eterična olja so vnetljiva, zato jih ne uporabljajte v bližini odprtega ognja. Shranjujte jih na temnem in hladnem mestu in porabite v roku enega leta od odprtja embalaže.

Življenjska doba eteričnega olja

Rastline, iz katerih pridobivamo eterična oziroma aromatična olja, imenujemo aromatične rastline. Olje nastaja v žleznih celicah ter sekretornih votlinicah in kanalčkih različnih delov rastlin.

Nastanek aromatičnega olja je zapleten proces, v katerem sodeluje veliko število rastlinskih encimov. Kemične snovi, ki jih vsebujejo eterična olja, so pravzaprav dišeča sredstva za sporazumevanje z žuželkami, aromatična govorica, ki ima svoje sporočilo in pomen.

Količina in sestava aromatičnega olja se neprestano spreminjata, odvisni sta od svetlobe, toplote, starosti rastline, vremena in številnih drugih dejavnikov, zato je treba skrbno izbrati čas žetve oziroma nabiranja rastlin. Žetev se opravi ročno ali mehansko. Proces pridobivanja eteričnega olja je treba največkrat opraviti še isti dan.

Po stiskanju oziroma destilaciji eterična olja hranijo in prevažajo v kovinskih bobnih. Pred uporabo jih lahko mešajo z drugimi olji ali izvlečki ter tako naredijo dišave ali terapevtska olja.

Proces razkrajanja eteričnih olj je zelo počasen. Z razgradnjo olja postopoma izgubijo vonj in terapevtske lastnosti, zato moramo vedno uporabljati sveža olja in jih porabiti v enem letu od odprtja embalaže. Življenjsko dobo olj podaljšamo, če jih hranimo v hladilniku.

Shranjevanje eteričnih olj

Proces oksidacije
Večina eteričnih olj sčasoma oksidira, toplota pa proces oksidacije še pospeši. Olja citrusov imajo visoko vsebnost limonena, ki je še posebno občutljiv in hitro oksidira, kar oslabi terapevtske lastnosti olja in poveča možnost draženja kože.

Rok uporabnosti eteričnih olj od trenutka, ko odpremo stekleničko, je različen: olja citrusov, pomarančnega cveta, limonove trave, kadilne bosvelije, čajevca in bora ostanejo uporabna 1 – 2 leti, skoraj vsa ostala olja 2 – 3 leta, sandalovina, vetiver in pačuli pa 3 – 4 leta.

Kako vemo, da je olje oksidiralo?
Sprememba je zelo počasna, najlažje jo zaznamo, če olje, ki je že nekaj časa odprto oziroma v uporabi, primerjamo z novim, sveže odprtim.

Olja v testnih stekleničkah niso pravo merilo za ugotavljanje vonja, saj so stekleničke večino časa odprte, olje pa v stiku z zrakom pospešeno oksidira.

Olja citrusov postanejo motna. Če to opazite, počakajte nekaj ur, da se usedlina posede na dno, nato pa bistro olje s pipeto prenesite v čisto stekleničko. Ostanek zavrzite ali pa ga uporabite kot dodatek čistilnim pripravkom.

Kje hraniti eterična olja?
Eterična olja se najbolje počutijo na hladnem, zato je najprimernejše mesto za shranjevanje olj hladilnik. Vedeti pa morate, da se nekatera živila lahko navzamejo njihovih vonjev. Da bi to preprečili, shranite stekleničke z olji v leseno oziroma plastično škatlo ali vrečko na zadrgo. Če je vaša zbirka olj obsežna, je najbolje, da zanje uporabljate poseben hladilnik.

V hladnem okolju se olja rahlo zgostijo, zato počasneje kapljajo. Eterično olje damaščanske vrtnice, pridobljeno s parno destilacijo – 'rose otto', se v hladilniku strdi. (Če se ne strdi, ni pristno!) Olje pred uporabo segrejte tako, da ga nekaj minut držite v toplih dlaneh.

Olja lahko postavite tudi v zmrzovalnik, vendar to njihove življenjske dobe ne bo bistveno podaljšalo.

Eterična olja so dragocena, zato stekleničke takoj po uporabi dobro zaprite. V tesno zaprti steklenički je življenjska doba eteričnega olja zelo dolga.