Domov    Blog    A se kaj bojiš joge?


A se kaj bojiš joge?

Danes sem se pogovarjala z eno prijazno pomočnico ravnateljice, ki se ji zdi ideja jutranje joge za otroke pred poukom dobra.

"Ampak starši kar trznejo, ko otroci domov prinesejo razpored interesnih dejavnosti in je med ponudbo tudi joga," mi je razlagala. Besede "joga" res ne marajo.

Vem. Že tretje leto otrokom predstavljam jogo na najbolj igrive in zabavne načine, kar jih poznam in še vedno iščem poti, da jim določene dihalne tehnike, pa jogijske položaje za lažje obvladovanje stresa, pa za umirjanje in koncentracijo, predstavim na tak malo manj resen način, bližje pisani otroški dušici, ki se rada smeje in je vesela.

Včasih na jogi tudi plešemo, pa delamo mostove iz joga blokov, barvamo mandale in preizkušamo kakšne akrobatske položaje za dva ali več otrok. Učim jih pozornosti in zbranosti, osredotočenosti na trenutek, v katerem se nahajamo.

Bog ve, kaj starši mislijo, da počnem z njihovimi otroki - ne spreobračam jih v vegetarijance, niti jim ne pridigam o budizmu in osem stopenjski poti joge. Tudi silim jih ne v jogijske položaje, da bi zviti kot presta lahko povohali, kako jim dišijo nožice. Čeprav - otroci so noro gibljivi in pogumni, pa tudi predsodkov še nimajo toliko, kot jih imajo odrasli.

Za vse, ki jih joga plaši na kakršen koli način - nič slabega se otrokom ne bo zgodilo na jutranji jogi - smo jo iz varnostnih razlogov poimenovali v Dobro jutro, telo.

Predihali se bodo, skozi njihova pljuča bo vstopilo več kisika, ki se po krvi pomaknil do vseh notranjih organov, da bodo bolje delovali. Malo se bodo umirili in ne bodo drveli po hodniku na prvo šolsko uro. Če jih bo strah kontrolke, se bodo znali sami pomiriti in morda ne bodo grizli nohtov. Pa mogoče bodo dopoldansko malico pojedli tako, da bodo začutili, kaj jejo, prežvečili in okušali hrano, ker tudi to delamo na otroški jogi.

Otroška joga je namenjena temu, da otroci začutijo svoje telo, da ga imajo radi, ga dobro poznajo, to jih naredi samozavestnejše in bolj notranje trdne. Ker to že vse znajo in imajo, samo noro tekmovalni vsakdan jim to samozaupanje briše in jih odmika od samih sebe.


Eto, to je joga. BUUUUUUU!!!