Domov    Blog    Tri knjige, ki so spremenile moj pogled na vzgojo otrok


Tri knjige, ki so spremenile moj pogled na vzgojo otrok

Police knjižnic in knjigarn so nabito polne priročnikov in knjig za vzgojo otrok. Ko je pred nami vzgojna dilema se pogostokrat zatečemo h knjigam po nasvet – ker pa jih je ogromno, nas včasih bolj zmedejo kot v resnici pomagajo.

Tule so tri moje najljubše. Zakaj najljubše? Ker v resnici niso priročniki za vzgojo otrok, pač pa razširjajo pogled, ki bi mu najlažje rekla “joga, ki se ne dogaja na joga blazini”:

Sarah Nepthali: BUDIZEM ZA MATERE
… Zanimivo med to polomijado je bilo, da sem se smehljala, medtem ko sem čistila ključe. Položaj je bil tako patetičen, da sem se zabavala. Moj mož je užival v topli, suhi dvorani, medtem ko sem mokra obtičala v dežju, moji prsti so bili umazani od kakice in nikakršnega upanja ni bilo, da bi lahko brala časopis. Matere doživimo veliko takšnih pripetljajev, ki nimajo trajnih posledic, lahko pa nas potisnejo na rob, če jim dovolimo. Lahko zdrsnete v vrtinec stresa ali pa se smejite. Enakodušen um pripomore k temu, da se smejimo, da ohranjamo takšne dogodke v perspektivi in se ognemo čustveni ujetosti vanje. …

Alice Miller: UPOR TELESA
… Ob soodvisnosti telesa in morale sem naletela na še dve razsežnosti, ki sta bili poleg problema odpuščanja zame novi. Po eni plati sem si zastavila vprašanje, kaj je pravzaprav čustvo, ki ga tudi kot odrasli imenujemo ljubezen do staršev. Po drugi plati sem se ukvarjala z vedenjem, da telo celo življenje išče hrano, ki jo je v otroštvu tako nujno potrebovalo, pa je nikoli ni dobilo. Prav to je po mojem mnenju vir trpljenja tolikih ljudi….

Osho: KNJIGA O OTROCIH
… Ubogljivega otroka vsi hvalijo – starši, učitelji, vsi – , igrivega pa obsojajo. Njegova igrivost je lahko popolnoma neškodljiva, vendar je obsojan, ker obstaja možnost upiranja. Če otrok odrašča tako, da je lahko neomejeno igriv, bo odrasel v upornika. Ne bo ga moč zlahka zasužnjiti; ne bo ga moč zlahka poslati v vojsko, da bi uničeval druge ljudi ali uničil sebe….