Domov    Blog    Najbolj mistična od vseh žlez - češerika


Najbolj mistična od vseh žlez - češerika

Drugo ime za češeriko je epifiza, v angleščini pa ji rečejo pineal gland, kar se nanaša na njeno obliko, podobno češarku. Velika je le 5-8 mm, vendar je od vseh žlez najbolj skrivnostna. Odkrili so jo nazadnje, nahaja pa se v sredini naše lobanje, v višini točke med obema očesoma.  V različnih verovanjih ji rečejo tudi "tretje oko."

Epifiza proizvaja hormon melatonin, ki pomaga vzdrževati dnevno-nočni ritem in uravnava reproduktivne hormone. Češerika tudi prevaja živčne signale iz simpatičnega živčnega sistema v hormonske signale. Ne le, da pomaga našemu telesu zaznavati noč in dan, temo in svetlobo, budnost in spanje, odgovorna je tudi za prehajanja v različna življenjska obdobja; iz otroštva v puberteto, recimo.

Hormon melatonin zavira sproščanje reproduktivnih hormonov hipofize, kar vpliva na moške in ženske reproduktivne organe. Na ta način melatonin – in s tem epifiza – uravnava spolni razvoj.

Epifiza se nahaja globoko v središču možganov in zanimiva je njena povezava s svetlobo. Mistične in ezoterične duhovne tradicije učijo, da češerika služi kot metafizična povezava med fizičnim in duhovnim svetom. Simbol češarka lahko, če smo pozorni, srečamo v različnih verstvih in religijah, kjer je vselej povezan z razsvetljenjem.

Na HORMONSKI JOGA TERAPIJI obstaja kar nekaj vaj - asan, ki spodbujajo delovanje češerike. Znanstveniki so dokazali, da določeni dejavniki vplivajo na to, da se češerika kalcinira, dobi obloge iz kalcija, kar slabi njeno delovanje. Treba se je ogibati zobnim pastam s flouridom, preživljati vsak dan nekaj časa na soncu (brez sončnih očal), uživati jod, zeolit in redno čistiti črevesje.

Ko odstranimo kalcijeve obloge, se izboljša delovanje imunskega sistema, ki se obnavlja ponoči in je povezano z melatoninom. Vse več dokazov pa je tudi, da se brez kalcijevih oblog na žlezi epifizi  lažje vzdržuje primerna telesna teža, da je manj srčnih bolezni, sladkorne bolezni ter osteoporoze ter  manj migrenskih napadov. Preprečuje tudi pojav raka na rodilih (jajčnikov, dojk in pojav endometrioze).

Če želiš izvedeti več o delovanju te mistične žleze in jo spodbuditi k čim boljšemu delovanju, se nam pridruži na Hormonski joga terapiji.