Domov    Blog    Lepa, zdrava in spočita s hrano


Lepa, zdrava in spočita s hrano

Zadnji dve leti se z Urošem, kljub temu da je projekt Avocado zahteva veliko najinega časa, trudiva, da se prehranjujeva čimbolj zdravo. Mesa sama ne uživam že 8 let, Uroš še enkrat toliko, alkohola ne pijeva, pred dobrim letom sva se poslovila od kave, kruh večinoma kupujeva pri Gorazdu in redko jeva katerega drugega.

Imava seveda svoje skušnjave. Uroš predvsem čokolado, veliiiiiko nje, mene pa strigirajo slaščice; torte, pite, ježki, krofki – bolj so umetni, bolj zahrepenim po njih. V času PMS-ja jih prav obsedeno kombiniram s slanimi okusi – čipsom, krekerji, grisini.

Aja, pa sir -  ta je tudi najin grehek. Velikokrat se zgodi, da ga jeva za zajtrk, obilno si ga naribava čez rižoto pri kosilu in ga spet jeva za večerjo. Skratka, preveč. In sva se pogovarjala, da bi bilo fino poiskat svetovalca/ko, ki bi naju vodil skozi proces sprememb prehranjevanja. Hranimo se na toliko nivojih, da tukaj nekaj na silo in proti sebi, še nikoli ni obrodilo dolgoročnih sadov. Pri najinih letih nama je to že jasno.

Ko je čas za učitelja, ti ga življenje postavi na pot. Začelo se je z dogovarjanjem za predavanje v Avocadu. Spoznala sem Urško, prehransko coachinjo. Krasna ženska. Odločna, polna znanja in zelo sočutna. Že nekaj let pomaga izgorelim ženskam, ki jih je med nami vsako leti več, da zopet najdejo pot do življenjske energije, dobrega počutja in oblike telesa, v kateri se počutijo odlično.

 

Na svoji poslovni poti vsak dan srečujem različne vaditelje, coache, trenerje in učitelje. Vse prevečkrat razočarano ugotovim, da v resnici ne živijo tistega, kar učijo. Ko nekdo zame izgubi kredibilnost, mu ne zaupam več. Ampak pri Urški sem pa zastrigla z ušesi. Ogromno ve o hrani in njenih kombinacijah, vplivu na telu. Hkrati pa jo zanima še duhovni, spiritualni vidik hrane kot energije, s katero hranimo vsa svoja telesa, ne le fizičnega. In to je pretehtalo, da sem jo poklicala in ji predlagala sodelovanje.

Ko sva vstopila v njen 5-tedenski program Fresh start, sva najprej nekaj dni fotografirala svoje obroke in si natančno zapisovala, kaj sva pojedla, z vsem prigrizki v mimoletu vred. Po pošti nama je poslala listke za merjenje ph urina in oba sva ugotovila, da sva prilično zakisana.

Bila sva utrujena in zasičena, zato sva podaljšan vikend izkoristila za počitek na morju. S sabo sva po Urškinih predlogih vzela samo hrano, ki naju bo podprla in veliko spala in počivala. Naredila sva tudi energetski piling, s pomočjo katerega odstraniš energijo ljudi, ki jo nezavedno vzamemo nase on interakcijah. Tisti, ki poklicno delamo z ljudmi, bi si ta piling morali privoščiti redno.

V olivno olje damo žlico sode bikarbone, grenke soli in 4 kapljice eteričnega olja kadilne bosvelije. S to zmesjo si natremo telo, tudi smer natiranja je pomembna. Potem to pod tušem splaknemo in res je občutek popolnima drugačen. Osvobajajoč.

Glede na to, da imava z Urošem zelo podobno telesno zgradbo po ajurvedi, oba imava prevladujočo pitta došo, jaz sem zraven še malo kapha, Uroš pa kapha in vatta, lahko skupne obroke zelo dobro kombinirava, saj nama ustrezajo enaka živila.

V teh dneh najine odločitve, pa je Uros s pomočjo hrane in še drugih tehnik (o tem morda kdaj kasneje) zdravil svojo alergijo na cvetni prah. V tem času je iz jedilnika postopoma umaknil vse mlečne izdelke, sladkor in gluten. Kuhanje je v tem času zame postalo pravi izziv. Ampak Urška je noro kooperativna. Pregledala je najine ajurvedske napotke, ter nama poslala brošuro z recepti za omenjeno obdobje. Malo negotovo sem se odpravila v Kalček in nakupila stvari ter se lotila novega načina kuharije…


Več o Urški Loncnar na njeni strani:

https://urskahealthcoach.com/