Domov    Blog    Najstniki in stres


Najstniki in stres

Najstniki so zaradi šolskih obveznosti pogostokrat pod velikim stresom. Če temu dodamo še povečano delovanje hormonalnih žlez in »vihar v glavi«, kakor zaradi odraščanja pogostokrat čutijo okolico in dogajanje okoli sebe, je čas pubertete resnično zelo naporen čas.

Šolske obveznosti lahko namreč doživljajo precej stresno, zaradi nesproščenosti pa pogostokrat  izgubijo motivacijo in voljo do učenja. Velikokrat navzven ne kažejo mnogo zanimanja za stvari in ljudi, znotraj njih pa je vse prej kot mirno.

Že preproste vaje najstnikom omogočijo lažje doživljanje izzivov pri prehodu v odraslost. Globoko, umirjeno dihanje in usmerjanje pozornosti navznoter jih pomirita. Joga je zato zanje zelo primerna oblika vadbe, čeprav je na prvi pogled preveč mirna. Najstniki se na jogi spoznajo z dihalnimi tehnikami, ki jim kasneje v življenju zelo koristijo. V nekaterih jogijskih položajih pridobivajo koncentracijo in krepijo spomin, spet v drugih ravnotežje in osrediščenost.

Ura joge za najstnike mora biti zasnovana nekoliko drugače kot običajna ura jogijske prakse. Še vedno so njen bistven del dihalne tehnike – pranayama, jogijski položaji – asane tersproščanje. Vendar se vsi trije deli lahko prepletajo na zelo igriv in pisan način. V vadbo za najstnike lahko vpletemo petje in ples, različne igre s pripomočki kot so žogice, palčke, slamice, karte in podobno. Med vadbo opazujemo njihove reakcije – v čem uživajo in kaj potrebujejo. Zadnji del vadbe je posvečen sproščanju in učenju meditacije.

Zaradi sedečega načina življenja, igranja računalniških igric in ogromno posvečanja vsebinam na mobilnikih, najstniki pogostokrat zapirajo prsni koš in ramena, njihovi hrbti so sključeni. Jogijski položaji jim omogočajo gibljivost in prožnost, kar pripelje do veliko boljšega počutja in okrepljenega imunskega sistema.

Pod okriljem Avocado centra sem razvila jogo, ki je prilagojena prav najstnikom. V začetku letošnjega leta sem jo s pomočjo Programa za mlade Občine Logatec, ki ga vodi kreativna Petra Rančov, z brezplačno delavnico preverila, ali bi se najstniki takšnih rednih vadb sploh udeleževali. Prvo takšno delavnico sem poimenovala The Body Connection in odziv nanjo bil odličen. Na dvourni delavnici smo se igrali, zabavali in plesali, vse skozi jogo. Navdušeni smo se poslovili v duhu, da vadbo čim prej ponovimo.

Ponovno se na vadbi The Body Connection zopet srečamo v torek, 11. februarja 2020, v prostorih KLŠ-ja, na Tržaški 27 v Logatcu. Vadba je za mladostnike, stare od 10-16 let, brezplačna.