Domov    Blog    Joga odpravlja tesnobo - anksioznost


Joga odpravlja tesnobo - anksioznost

Del jogijske prakse je jogijski spanec ali joga nidra. Starodavna tehnika globokega sproščanja telesa, uma in duha. Raziskave so pokazale, da je 45 minut izvajanja joga nidre enako triurnemu spancu.

Gre za zavesten, aktiven napor sprostiti telo na vseh nivojih – telesnem, mentalnem, čustvenem in energetskem. Je posebno, budno stanje usmerjanja naše zavesti navznoter, ki nas popelje v višja stanja zavedanja.

Pred jogo nidro je pomemben element mentalna namera ali sankalpa, izražena jasno, kratko in v pozitivni obliki, ki deluje na nezavedno znotraj nas. Pred globokim sproščanjem jo v mislih trikrat tiho ponovimo, saj bo skozi podzavest delovala v našem življenju kot drobno posajeno seme.

Pred sproščanjem nežno raztegnemo celotno telo, ga ozavestimo in z dihalnimi tehnikami sprostimo morebitne nakopičene napetosti.

 

Možganska aktivnost se skozi ves proces jogijskega spanja spreminja, možganski valovi so komunikacija med nevroni v naših možganih. Ko prevladuje počasnejše valovanje smo utrujeni, počasni, zaspani ali zasanjani, ko je frekvenca možganskega valovanja višja, se počutimo napeto aktivno, pozorno.

Pri joga nidri lahko preidemo skozi štiri stopnje možganske aktivnosti:

 

  • BETA možgansko valovanje (12-28Hz) prevladuje, ko smo v budnem stanju, naša pozornost je usmerjena na kognitivne naloge in zunanji svet. Beta valovi nastajajo ob osredotočeni možganski aktivnosti, reševanju problemov, sodbah, odločanju in zbranosti.
  • ALFA možgansko valovanje (8-12 Hz) prevladuje ob mirnem miselnem toku, kreativnih procesih ali določenih meditativnih stanjih. »Biti tu in zdaj« je stanje, ko naši možgani počivajo. Alfa valovi delujejo pomirjujoče, prispevajo k zbranosti, učenju in integraciji uma in telesa.
  • THETA možgansko valovanje (3-8 Hz) nastaja med spanjem, prevladujoči so tudi med meditacijo. To je stanje, ko se najlažje učimo in pomnimo. Naša čutila se ob tem valovanju obrnejo navznoter, pozorni smo na notranje zaznave. Je stanje med budnostjo in spanjem, tudi ko intenzivno sanjamo. Bujna domišljija, intuicija in informacije zunaj naših zavestnih zaznav izvirajo iz theta možganskega valovanja. V tem stanju zadržujemo lastne strahove, vzorce, ki jih lahko ob aktivaciji theta valov prečistimo in odstranimo.
  • DELTA možgansko valovanje (0,5-3 Hz) So počasni valovi, ki nastajajo v globoki meditaciji ali globokem spanju brez sanj. So izvor empatije, zdravljenja in regeneracije našega telesa.

 

Joga nidro občasno izvajamo na vadbi Avocado centra.
Pridružite se nam lahko na vadbah vsak
torek od 20:00-21:30 v Prešernovi dvorani Narodnega doma Logatec ali ob
petkih od 18:00-19:30, v POŠ Žibrše.