Domov    Blog    Ljubezen, sprejemanje, sočutje…


Ljubezen, sprejemanje, sočutje…

Ljubezen, sprejemanje, sočutje…
Kaj to sploh je, mi je v veliki meri pokazala prav praksa Shakti dance® - joge plesa. Presenetljivo je, da ti lahko vadba odpre uvid v najbolj subtilne življenjske vsebine. Zdi se skoraj iluzorično in sama bi temu pred izkušnjo težko verjela. Ampak izkazalo se je, da ko dam prostor, čas in nežnost svojemu telesu, se nekaj premakne tudi v umu. Pogosto še nekaj časa, po delavnicah Shakti danca® - joge plesa ostaja v meni vtis prejetega. Pravzaprav sprva ne razumem, kaj se dogaja, … nekaj je subtilno tam, kot da bi se moja zavest malce razširila in um nežno tipa ter poskuša razumeti to novo spoznanje.

Po vsaki delavnici sem presenečena nad tem, kako nujno potrebuje svet lastno-ljubezen in samo-sprejemanje. Drži rek, da če ne ljubiš sebe, ne moraš ljubiti drugega. Vse je prepleteno.

Sama sem pri sebi sem opazila, kako se v mislih pogosto subtilno kritiziram. Ampak to na zelo prefinjen način (moj notranji kritik je »namazan je z vsemi žavbami«), včasih se bo potuhnjeno izrazil preko občutka osamljenosti, za katero je pravzaprav misel: »Očitno nisem dovolj dobra, sicer bi bil kdo z mano.« Včasih preko skrivnega motivacijskega dialoga: »Naslednji teden začnem vsak dan telovaditi, 2-krat na teden jesti solato, hodit spat ob devetih,« ki pod sabo skriva občutek: »Lena sem, redim in staram se, takšne me nihče ne bo maral.« Včasih tudi v obliki jeze: »Z mene se ne bodo norca delali,« ki skriva potrebo po tem, da bi bila opažena, cenjena, največkrat pa še vedno preko občutka krivde, ki govori: »Kdo pa si ti, da si dovoliš takole reči ne.« Praksa Shakti danca® - joga plesa mi je pomagala, da sem tega potuhnjenega notranjega kritika prvič sploh opazila, dialog v meni pa se je spontano in nežno začel spreminjati v: »Sama sem..., nič hudega, kako se lahko zabavam, s čim se lahko obdarim.« »Malce bom telovadila, da začutim svoje telo, ga negujem. Kakšno darilo je, da ga imam.« »Ne zaslužim si takšnega ravnanja, grem…, ne rabim potrditve.« «Rekla bom ne, si vzela čas zase." Svojega kritika danes tako nežno in subtilno spreminjam v ljubečega podpornika. Premikati, podpirati in voditi me pričenja ljubezen in mehkoba, življenje spontano postaja lahkotnejše in bolj tekoče. Seveda ta proces terja veliko mero potrpežljivosti in sprejemanja, ne uspe vedno, ampak pot se počasi odstira.

Preko skrbno načrtovanih 8 vaz vadbe s Shakti danca® - joge plesa vplivamo tudi na naš um (da se ta sprosti in si dovoli mehkobe). Umu, kot naši projekciji oz. razlagalcu vsega kar doživljamo, z njo nežno in subtilno damo dovoljenje, da postane ljubeč in skozenj spregovori ljubezen.

Podrobneje bom 8 faz vadbe opisala v prihodnje, sedaj pa vam predvsem želim srečne, radostne, ljubeznive in nežne božične in novoletne praznike. V novem letu pa čim več ljubečega sprejemanja.

Dovolimo si, da v nas in skozi nas spregovori LJUBEZEN.

Objem,
Katarina Ferlin