Domov    Blog    Estrogenska dominanca – tiha napadalka zdravja in dobrega počutja


Estrogenska dominanca – tiha napadalka zdravja in dobrega počutja

Hormonsko neravnovesje se lahko daljša obdobja kaže kot subtilni, vendar neprijetni simptomi, s katerimi naše telo opozarja, da z njim ni vse v redu. Prevelike ali premajhne količine hormonov zmedejo delovanje različnih organov in žlez v telesu, povzročajo zdravstvene težave in bolezenska stanja, ki so v težjih oblikah lahko nepopravljiva škoda.

Estrogenska dominanca je prevlada estrogenov nad progesteronom – neravnovesje spolnih hormonov, ki jih proizvajajo jajčniki ali testisi. Še zlasti se možnost za estrogensko dominanco poveča pri ženskah v rodnem obdobju, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, pri težavah s PMS in pri hormonskih terapijah.  Estrogensko dominanco pa spodbujajo tudi snovi iz okolja (kozmetika, čistila, živila), ki jih zaradi kemične strukture naše telo prepoznava kot nam lastne estrogene, kar lahko privede do slabe presnove estrogenov in inzulinsko odpornost (diabetes). K estrogenski dominanci mnogo pripomorejo tudi stres (utrujenost nadledvičnih žlez), slaba prehrana, pomanjkanju določenih mineralov (joda) v organizmu in nihanje estrogena zaradi pomanjkanja progesterona.

Na delavnicah Hormonske joge ženske pogostokrat tožijo zaradi simptomov, ki so na videz nepovezani. So sicer moteči, a pogostokrat ne v tolikšni meri, da bi zato poiskale pomoč. Znaki estrogenske dominance so predvsem:
  •    Hitro staranje
  •    Tesnobnost
  •    Napihnjenost v trebuhu
  •    Nihanje razpoloženja
  •    Ciste na jajčnikih
  •    Pridobivanje teže
  •    Občutljivost dojk
•    Zmanjšan libido
•    Ciste na dojkah
•    Glavoboli
•    Neredni menstrualni cikel

Kaj lahko storimo sami?
Začnemo pri vnosu snovi, ki ne podpirajo hormonskega ravnovesja - zmanjšamo uživanje alkohola, kofeina, sladkorja in živalskih beljakovin. Uživamo več lokalno pridelanega sadja, zelenjave, stročnic, oreškov, semen in lanu. Nujeno je poiskati nekaj tehnik za obvladovanje stresa, ob katerih uživamo. Sprehod v naravi, meditacija, dihalne tehnike sproščanja, igranje inštrumenta, poslušanje prijetne glasbe,… Poskrbeti moramo tudi za redno telesno vadbo, ki pa našega telesa ne izčrpava, pač pa nežno razgiba in segreje – joga je odlična za hormonsko ravnovesje.

Naraven in učinkovit pristop je redna praksa Hormonske joge. Gre za sistem, sestavljen iz ogrevalnih vaj in prakse, ki vsebuje jogijske položaje (asane), dihalne tehnike, položaje rok (mudre), zapore (bandhe) in tibetansko energijsko tehniko pošiljanja pozornosti v točno določen del telesa. Hormonske joge se naučimo v nekaj tednih redne prakse in je naše orodje, ko začutimo, da nam telo preko različnih simptomov sporoča, naj se umirimo ter uravnamo delovanje naših hormonov.

HJ se priporoča ženskam v vseh življenjskih obdobjih, saj se hormonsko ravnovesje odraža tako na koži, na počutju, pri zmožnostih zanositve, pri menstrualnem ciklu in pri prehajanju v menopavzo. Prav vse nevšečnosti, ki običajno spremljajo žensko, HJ omili ali popolnoma izzvenijo. Vadeče, ki redno prakticirajo HJ, pričajo tudi o izgubi kilogramov, oblikovanju telesa ter o stabilizaciji telesne teže, brez nihanj, čustvenega prenajedanja in hrepenenj po določeni vrsti hrane.

Hormonska joga je zelo preprosta in učinkovita metoda, ki se jo hitro naučimo in nam služi, da se počutimo bolje in smo zdrave. V zaprti skupini vadečih se v tednih, ko se družijo, splete prav posebna vez zaupanja, preko katere delijo svoje težave in zmage.

Vabljena, da se nam pridružiš in s Hormonsko jogo poskrbiš zase in svoje dobro počutje.