Domov    Blog    Um povezan s srcem in kaj imajo mantre s tem?


Um povezan s srcem in kaj imajo mantre s tem?

Če bi mi kdo, pred šestimi leti omenil besedo »mantra«, bi debelo pogledala in potem po hitrem postopku zamenjala temo. V moji glavi bi odmeval predsodek, da gre za neko »poduhovljeno« reč, kar absolutno ni zame. :) Vse skupaj se bi mi zdelo preveč neotipljivo in mistično, kar bi vzbujalo odbor. Ne bi bilo v skladu z racionalnostjo sveta v katerem sem zrasla.

Vzgojena sem bila namreč s precej discipliniranimi temelji, v moje telo je bilo zasidrano, da je treba ves čas preizkušati meje, da se zmeraj da še več, še boljše, še dlje. Nikoli se mi ni zdelo dovolj dobro to kar sem dosegla, ampak je bilo vedno lahko še boljše. V preteklosti sem počela sto in eno reč, samo da se ne bi ustavila. Sčasoma sem našla svoj način pomiritve - tek. Tekla sem ure in ure, na hrib, na maraton, na gorski maraton... Bolj je bolelo, bolj mi je bilo všeč. Podobno je bilo s študijem, stisni, saj zmoreš, še bolj lahko... Nikoli pa ni bilo dovolj, občutek satisfakcije po dosežku, pa je bil zelo kratek. Rezultati so sicer bili, ampak znotraj mene - praznost.

Ko mi je pot po naključju prekrižala delavnica Shakti dance® - joga plesa, sem bila seveda takoj za akcijo. Ker od majhnega rada plešem, sploh ni bilo vprašanja da se delavnice udeležim. Vstopim v prostor in zagledam pred seboj, zame takrat presenetljivo umirjeno bitje in vadba se začne. Začeli naj bi z uglasitvijo,… debelo gledam... »Kaj je to?« Omenja se mantre in mudre. Nekoliko se ustrašim, ampak me umirjenost, ljubeznivost in sproščenost učiteljice, umiri. Prepustim se in sledim. Zaslišim glasbo, prvo ponovitev še nekako zmedeno gledam, nekaj v meni tiho reče: »Joj, tole je pa mogoče preveč zame?«, vseeno nadaljujem in ponavljam. Ko ponovimo drugič, nežno začutim kako se v meni nekaj umirja. Kot, da se nekaj umika in nastaja prostor za nekaj, kar že dolgo ni tam. Praznost in polnost hkrati. Začutim da sem pripravljena, občutek je pravi. Umirim se. Shakti dance®joga plesa me prevzame že z uvodom, od takrat ne moram več stran.

Šele kasneje na učiteljskem tečaju sem tudi umsko (ne zgolj izkustveno) doumela, da se Shakti dance® - jogo plesa, vedno začne s prav posebno mantro – Adi mantro (besedilo: ONG NAMO, GUROO DAYV NAMO, GUROO DAYV NAMO, GUROO DAYVAA), ob nadaljnjem raziskovanju sem ugotovila, da je besedo mantra pravzaprav sestavlja beseda »man« - »um« in beseda »tra« - »srce življenja«, kar pomeni um povezan s srcem. Vse se je zložilo, izkustvo je dobilo razlago. Um se je povezal s srcem in dušo, zato tolikšna pomiritev. Očitno nisem prva in ne zadnja, ki je moč mantre občutila na lastni koži. Adi Mantra s katero začenjamo prakso Shakti danca®joge plesa v poenostavljenem prevodu pomeni: »Priklanjam se kreativni modrosti in božanskemu učitelju znotraj sebe«. Ob petju mantre izvajamo še t.i. mudre - gibe, ki ponazarjajo pomen mantre. Mantro in njeno vibracijo tako tudi nežno odplešemo, da se ta še bolj usidra v naše telo in duha. S tem opravimo prvo fazo Shakti danca® - joge plesa (uglasitev) in se odpremo potovanju v nadaljnjih sedem faz Shakti danca® - joge plesa, o katerih več v prihodnje.

 

Tako, kot že tolikokrat poprej, je odpadel še eden izmed mojih predsodkov – moja resničnost se je nekoliko spremenila. Danes vem, da so mantre odličen in racionalen pripomoček za umirjanje uma.

Kdaj si pa ti nazadnje spremenil/a svojo resničnost oz. se odprl/a novim uvidom?

 

Velik objem,
Katarina Ferlin