Domov    Blog    Raztezanje telesa, uma in vibracije


Raztezanje telesa, uma in vibracije

Izkušnja Shakti danca® - joge plesa je izrazito blagodejna. Pri tem pa nimam v mislih zgolj fizičnega aspekta vadbe, ki nežno odpira in podpira, temveč tudi učinek vadbe na psihično počutje posameznika. Med vadbo se sama namreč vedno globoko umirim, umiritev pa deluje še nekaj časa po vadbi. Pogosto vadbi sledi tudi val spontane inspiracije in uvidov. Iz okolice pa nemalokrat padejo komentarji: »Drugačna si, bolj mirna, odprta in iskriva.«

Kot zagnan tekač, ki se je teka lotil povsem rekreativno, sem dopustila, da so se moje mišice z leti povsem zategnile. Redkokdaj sem se sploh raztegnila. Moje telo je tako postalo zategnjeno in okorno, mišice pa močne, vendar trde in nefleksibilne. Ker so druga faza vsake vadbe Shakti danca®- joge plesa prav raztezne vaje  t.i. »Shakti asane v toku«, si lahko mislite, kako so se mi ob prvih vadbah v glavi prižgali alarmi: »Kaj počneš tukaj!«, »Sploh nič ne moraš narediti!«, »Poglej ostale, kako jim gre gladko!«, »Kakšen tok, počutim se kot kamen!« in podobno. V sebi sem začela paničariti in se primerjati z drugimi. Um se je upiral in iskal sto in en razlog, da bi zbežal. Uspela sem najti toliko vztrajnosti, da sem nadaljevala z vajami, pri tem pa ujela besede učiteljice, ki so ves čas poudarjale nežnost, mehkobo in pretočnost, pozornost pa usmerjale na dih. Čuječa pozornost na dih in gib (četudi je bil ta bolj skopih razsežnosti) je odplaknila moje zagrenjene misli. Gibanje je postalo bolj ljubeče. Pozornost usmerjena na gib (in ne na misli) je vplivala tudi na telo, ki je postalo mehkejše, gibanje pa bolj pretočno. Četudi v gibanju nisem bila tako mogočna, kot učiteljica, mi to sploh ni bilo več pomembno. Pomemben je bil le ta trenutek in jaz v njem. Zdelo se je kot, da sem prvič gibe telesa dejansko opazila, prvič začutila dih in bitje srca.. ter prvič zaznala mehkobo, ki jo premorem. Vsak dih me je bolj mehčal in bolj podpiral, praznil ter polnil hkrati. Um je utihnil, nastal je prostor za novo in bolj ljubečo zgodbo. Zgodbo mehkobe, pretočnosti, nežnosti in zavedanja, da je telo darilo. Tiho se je začelo spoznanje, da je tudi um le pripomoček, ki me lahko podpira. Po vadbi sem v domači krog tako prišla bolj ljubeča, sprejemajoča in čuteča. Bližnji pa so se name obrnili večkrat. Ljubeča prisotnost je privabila tudi njih.

In tako deluje vadba Shakti danca®- joge plesa. Fizično telo je namreč v jogijskem smislu zgolj eno od več teles, obstoji še mentalno in energijsko. Vsi skupaj pa sočasno sestavljajo isto celoto ter vplivajo drug na drugega. Raztezanje telesa tako postane veliko več, kot le fizična vadba. Z njim vzpodbudimo in premaknemo tudi energijske tokove v telesu (preko diha stimuliramo prano v telesu) s tem pa vplivamo na naš um, kar se zrcali tudi v vibraciji oz. energiji, ki jo oddajamo. Zgodi se subtilna sprememba oz. »čarovnija zavedanja«.

O »Shaktiju« bi lahko še kar pisala in pisala. Enostavno te začara. Pridi in poskusi!
Več o modrostih ostalih faz Shakti danca® - joge plesa pa prihodnjič.Topel objem,
Katarina Ferlin