Domov    Blog    Zakaj bi sploh plesali?


Zakaj bi sploh plesali?

Ples…
Kaj sploh je ples?
Zakaj ljudje sploh plešejo?

 

Neizpodbitno dejstvo je, da ljudje že od nekdaj plešejo. Torej nekaj mora biti na tem.

Pri plesu gre v prvi vrsti za obliko zabave in sprostitve, po mojem mnenju pa gre tudi za pomemben pripomoček lastnega izražanja, kar nam v življenju pogosto manjka. Dovoliti si biti takšen kot si in se v tem izraziti. Nekaj, kar bi moralo biti osnova našega obstoja, je lahko z leti in z obveznostmi življenja, za nas precej težka naloga. Pa pri tem ne mislim, da bi morali vsi hoditi po svetu in delati, kar se jim zahoče. Temveč imam v mislih zgolj to, da si dovolimo trenutek (uro ali dve), ki si ga vzamemo zase, ki nima nobenega škodljivega vpliva na našo okolico in se v njem izrazimo na svoj način. Zakaj nam je že to lahko težko? Kateremu delu sebe, v takšnih trenutkih ne pustimo na plano in zakaj? Kje se skriva blokada? To so vprašanja, ki si jih je moramo postaviti ob takšnih izkušnjah. Posledično bo tudi odgovor, zakaj prav ples, jasnejši.

Pri plesu namreč z govorico telesa, izrazimo ritem glasbe. Vibracija glasbe se v prepletu z našo vibracijo izrazi v plesu. Vse kar moramo narediti je, da telesu dovolimo, da se izrazi na svoj način. Kar je lahko težko. Prepojeni in pogojeni smo namreč s prepričanji o tem, kaj je prav in kaj narobe, posledično pa si ne dovolimo izraziti kot nam paše, pa četudi gre za povsem neškodljiv trenutek plesa, ki nima nobene povezave z našim preživetjem ali tem kako deluje družba.

Sama menim, da nobenega plesa, ki ga izrazi naše telo ne moramo označiti za pravilnega ali napačnega, ampak zgolj kot sebi lastnega. Gre za lasten izraz slišane glasbe, torej je strah o napakah odveč.

Prav v podporo sebi lastnemu načinu izražanja, pa se v tretji fazi Shakti danca®- joge plesa prepustimo vodenim stoječim vajam, ki so preplet lažjih plesnih korakov, ki jih izvajamo ob pozornosti na dihu. Naš dih, naše gibanje in glasba, tako začnejo teči v istem toku. Koraki so preprosti in ponavljajoči, tako da jim, z nekaj vztrajnosti, vsako telo lahko harmonično sledi s svojim lastnim izrazom. Ob podpori diha in ritma glasbe, telo ujame ritmično sosledje korakov in lasten ples telesa se ob podpori prične nežno prebujati. Manj pri tem razmišljamo, lažje nam je.

Preko različnih stilov plesa v tej fazi Shakti danca®-joga plesa, v telesu vzbudimo tudi različne energijske naboje ter preko petih elementov (zemlja, voda, ogenj, zrak, eter) in pretoka energije (prane) preko osmih čaker, uravnovešamo lasten energijski spekter, da se energijske blokade začno nežno razpletati in naš telesni ter dušni izraz lahko pride končno na plano.


Tako lahko sledi moja najljubša, četrta faza Shakti danca®- prosti ples,
o kateri več v naslednjem prispevku.
Se morda spomniš, kdaj si ti nazadnje resnično zaplesal/la?
Morda je ponovno čas za to. Pridruži se nam.

 

Objem,
Katarina Ferlin