Domov    Blog    Porodna travma


Porodna travma

V osnovi se pri rebirthingu razrešuje glavna porodna travma, ki jo imamo večinoma vsi. To je travma, ki jo doživimo ob prihodu na ta svet, ob rojstvu. Zato se tudi reče »porodna travma«, ker se tiče načina našega poroda in spremljevalnih dogodkov.

Ob našem spočetju smo nekako prvič ločeni od enosti iz katere prihajamo, vendar to enost v istem trenutku nadomesti živo bitje v fizični realnosti - naša zemeljska mama. Kar naenkrat je mamima notranjost celotno stvarstvo, vse, kar je. Biti rojen v trdni snovni svet pomeni, biti ponovno ločen od stvarstva - v tem primeru tokrat še od mame.

Ta ločitveni postopek pusti posledice za celo življenje. Pozitivne in / ali negativne. Verjamem, da se ne bo nihče pritoževal nad pozitivnimi posledicami, veseli pa boste dejstva, da je tudi z negativnimi posledicami lastnega rojstva mogoče živeti, delovati, izluščiti modrosti, biti srečen.

(Naravno rojstvo)

(Institucionalizirano rojstvo)

Za porodno travmo poskrbi predvsem z naravnimi ritmi neusklajena, nenaravna pripravljenost vseh sodelujočih, na največji dogodek v tvojem življenju – rojstvo. Za še močneje ukoreninjeno porodno travmo poskrbi ljudska kultura, ki ne goji naravne povezanosti, ne spoštuje naravnih ritmov in gleda na porod, kot na nek tehničen, kirurški postopek.

Že samo s prerezom popkovine v pravem trenutku, lahko odločilo vplivamo na to, kako bo človek, ko bo odrastel, doživljal sebe, svet in življenje. Travmo dokončno utrdimo, potrdimo (naredimo laž resnično) s pomočjo našega neznanja in nepozornosti.

Primer: Po popkovini dojenček dobiva kisik. Tudi potem, ko se že rodi. Zaradi prehitrega prereza popkovine (zaradi nepotrpežljivosti, zaradi lovljenja matičnih celic, ali zaradi kakšnih drugih (ne življenjsko nujnih) razlogov), se dotok kisika zmanjša in dojenček je v istem trenutku prisiljen na dihanje s pljuči. Če so takrat pljuča še polna plodovnice, nastopi dušenje, borba za življenje. V tem primeru zdravniki otroka obrnejo z glavo navzdol in ga mlatijo po riti, da se pljuča sčistijo.

Tak prihod bo za posledico pustil naslednje občutke: nekaj je z mano narobe, nisem v redu, nisem spoštovan, nisem viden, nisem cenjen, nisem dovolj, na zaslužim si nežnosti, ljubezni. Seveda dojenček ne razmišlja teh misli, … počuti se tako. Podobno privlači podobno in ko otrok začne delovati tudi v miselnem svetu, pridejo do njega tudi tovrstne misli, ker jih s takšnimi občutji privlači. 

Porodna travma pusti za sabo določene sledi v obliki občutkov, misli, ki jih imamo možnost doživljati vse življenje, in tudi jih. Verjamemo jim - v tem je problem. Ti občutki nam potem zelo aktivno tudi oblikujejo življenje in večina njih ne stoji na strani našega razvoja, ampak govori laži o tem, kakšen je svet in kakšni smo mi, zavajajo nas. V rebirthingu se temu reče »osebna laž«. Izjava in posledično čutenje o sebi in svetu, ki je lažna. Primeri osebnih laži so: nisem cenjen, ni prostora zame, nekaj je z mano narobe, nisem pravega spola, nisem dovolj, ne zaslužim si ljubezni, …

(Osebna laž)

Travmatičen je vsak neprijeten dogodek, ki se ti je zgodil v življenju. Ker podobno privlači podobno, se lahko vprašamo s čim je človek pritegnil takšno ravnanje nase. Odgovore na to lahko gremo iskat v prejšnja življenja, v družinsko dinamiko, v nerazrešeno karmo, .... Travmatičen dogodek, ki se je zgodil samo enkrat v življenju, je kot lepilo za podobno energijo, podobne dogodke, situacije. Kot po pravilu, privlači podobno mišljenje in ravnanje. Tudi če to ravnanje ni tako radikalno ali šokantno, kot je bil prvi šok, se s pomočjo nadaljnjih šokov osnovna travma samo še poglablja, potrjuje se to, kar predlaga, drugače povedano, laž počasi postaja »resnična«, čeprav nikoli ne more postati resnica. Človek vedno bolj verjame v to laž, dokler ne pride tako globoko, ali pa ga laž že toliko nažre, da jo prepozna, kot to, kar je in ji postopoma neha verjeti.


(Travma in njene posledice)

S pomočjo povezanega dihanja (rebirthing) in seveda naše pripravljenosti na to, da se lahko vse to spremeni, se lahko s svojo porodno travmo soočimo. Ko bomo pripravljeni, bomo začutili čisto vse, kar življenje želi. S tem, ko rečem začutili, mislim na to, da občutke začutimo s celim svojim bitjem, da si jih priznamo, da jih ljubeče objamemo, da jih sprejmemo, da se ne bojimo bolečine, ki jo prinašajo, ampak smo na mestu priče, bitja, ki čuti, ne obsoja tega, ampak preprosto dovoli tej energiji, da se popolnoma izrazi, izpove. In ji pri tem še pomaga.

S tem, ko ne bežimo več pred čustveno bolečino, ampak ji dovolimo, da je, da se izpoje, se avtomatsko zmanjša teža, ki jo predolgo nosimo. S hvaležnostjo lahko škodljive misli in občutke nežno odpravimo.

Ustvari se nov prostor. Teža se sprosti. V življenje lahko začnejo prihajati drugačne izkušnje, drugačne energije. Sploh če človek k sebi kliče složnost, harmonijo, skladnost.  Laž ponovno postane to, kar je, laž. Resnica pride skupaj z našim izkušanjem le te in ko človek enkrat ve, kar je ponotranjil (kot je to isto storil s porodno travmo), potem ga lahko prepriča v nasprotno ali drugačno spet le lastna izkušnja ali niz le teh.

Če je človek zavesten svojih izbir, potem si bo večino izkušenj sam izbral. Izbira pa poteka tudi na nivoju »kaj sploh čutiti ob tem, ko se nekaj dogaja« - sploh po tem, ko »avtomatika«, ki jo je predlagala travma, izgine.


(Travma in njen avtomatizem)

Porodna travma je bila samo niz človeških ravnanj v ključnih trenutkih ob prvem stiku s tem svetom. Ko smo pripravljeni, lahko s pomočjo dihalne tehnike rebirthinga pogledamo v to, kaj vse se nam je zgodilo, sprostimo nakopičeno energijo in ustvarimo prostor za novo in predvsem za zavestno. Sama izkušnja ob izvajanju rebirthinga je pri vsakomur različna, večinoma pa kar intenzivna, zato predlagam, da se te tehnike lotite ob spremstvu izšolanega rebirthing terapevta. (članek: kako poteka seansa rebirthinga)

Ustvarjamo varne prostore ljubezni in sprejemanja za miren svet.

Dobrodošli ste, da se nam pridružite in doživite izkušnjo rebirthinga.
Enkrat na mesec sta Žiga in Annamaria naša gosta.

Rebirthing z Žigo in AnnamarioPrispevek je napisal:
Žiga Birsa
Žiga Hun Caban, 23.2.2023


www.himalaya-rebirth.com