Domov    Blog    Vrhunec Joge plesa oz. Shakti dance® - prosti ples


Vrhunec Joge plesa oz. Shakti dance® - prosti ples

Poznaš tisti trenutek, ko zaslišiš glasbo in nenadoma ni več pomembno kje si, s kom si ali kdo te gleda?

Obstajaš samo ti in glasba. Čez tebe steče ritmičen tok glasbe, v tebi nastane prostor ter nekakšna tišina. Vse se prične dogajati samo od sebe. Neviden tok glasbe te vodi v gibanje, telo je inspirirano. Nekaj se hoče premakniti, nekaj hoče gibanje, telo čuti, da bi… Samo prepustiti se moraš in pustiti, da se odvije. Za trenutek se mora nekaj v tebi umakniti, da se lahko v tebi rodi nekaj milega in pretočnega. Stvariteljica Shakti danca®- joge plesa, Sara Avtar poroča, da udeleženci pogosto opišejo to stanje »kot, da bi jahali valove življenja v stanju miline«.

Takšni trenutki so redki, ampak nadvse dragoceni. Razširijo ti zavest. Tvoja perspektiva, ko zgubiš kontrolo in se prepustiš, postane drugačna. Ugotoviš, da je to, da se prepustiš in zaupaš, nekaj najlepšega in najdragocenejšega, kar si lahko podariš. S tem se podpreš, v svoji lastni biti in hkrati harmonično deluješ z okolico, z vsem kar v tiste trenutku je. Nastane nekaj čarobnega, kar težko opišem z besedami.

Shakti v hindujski mitologiji namreč predstavlja ženski princip oz. energijo manifestacije in kreacije. Gre za zavedanje, ki se manifestira z t.i. »Božanskim dihom«, ki oživlja vsa bitja. Brez nje, nič na tem svetu ne bi obstajalo. Druga plat istega kovanca pa je Shiva, ki predstavlja moški princip, ki je nasprotno čisto zavedanje, popoln spokoj naše biti, mir, tišino oz. zavedanje, ki je osvobojeno vseh spon časa in prostora. Pri Shakti dancu® tekom vadbe tako želimo doseči, da se obe plati istega kovanca (obe plati zavesti) zlijeta v eno, da plešemo iz čistega spokoja (miru oz. tišine) v nas samih. Želimo, da plesalec za trenutek izgine in ostaja samo še ples. S tem pa se nam počasi preko vadbe odstira tudi odgovor, kako doseči lahkotnost bivanja nasploh.

V četrti fazi Shakti danca® smo se s prostim plesom torej pripravljeni osvoboditi vseh omejitev in se prepustiti toku glasbe zunaj in znotraj nas. Do izraza lahko pride naš kreativni potencial in ustvarjalna energija, ki je čista kreacija božanskega oz. nečesa onkraj nas. Končno si dovolimo izraziti, tisto h čemer kliče univerzalni tok. In verjemite mi, … naše cela bit, kar kliče po tem. (:

Dovolimo si PREPUSTITI in ZAUPATI. Šele tako bo lahko nastopila sprostitev, kar predstavlja peto fazo Shakti danca®, o kateri več prihodnjič.

 

Objem,
Katarina Ferlin