Domov    Blog    Vstajenje – začetek pomladi – večno življenje – povezano dihanje


Vstajenje – začetek pomladi – večno življenje – povezano dihanje

V času velike noči se praznuje človekovo simbolično vstajenje od mrtvih, sestop iz križa in prehod v večno življenje. To je krščanska miselnost, ki je v našem prostoru kar uspešno zabrisala sledi za tistim, kar se je dogajalo na naših tleh pred njo. Bilo je bolj povezano z naravo. V skladu z naravnimi zakoni raziskujemo korenine našega prostora.

V sodobnem času se namreč ne spomnimo več, kaj se je v zgodovini zares zgodilo, ali če se sploh kaj je, ostala nam je le slikovita simbolika, ki je prisotna skoraj na vsakem ovinku. Človek pribit na križ. Njegova smrt na križu. Njegovo vstajenje od mrtvih. Človekovo ponovno delovanje. (Članek: kaj nam sporoča človek pribit na križ)

Če to simboliko iz (od narave izoliranega) človeka preslikamo na naravo in na celotno življenje, dobimo v času  »velike noči« čisto konkreten začetek novega življenja na Zemlji. Vsaj, kar se tiče narave.

Prihaja pomlad, staro leto je »umrlo«, novo močno sonce že živi in vedno močneje sije na nas. Če iz tega izvzamemo trpečega človeka, ki mora umreti, zato da bo lahko spet polno živel, nam ostane samo narava in naravni cikli – znotraj katerih človek živi in ustvarja, počiva in deluje, se rojeva in umira.  


(Rojstvo, nov začetek življenja na Zemlji)

Prehod iz zime na pomlad, je bil v starem (predkrščanskem) izročilu na naših tleh eno najpomembnejših praznovanj, saj se šele spomladi lahko zares dobro prepričamo, da prihajajo boljši, toplejši in rodovitnejši časi. Dovolj toplo je, da semena vzklijejo, da ne potrebujemo več gretja, … Dan je daljši, imamo več volje do življenja, do delovanja.

Zima, smrt in temačnost so imeli svoj smisel, da smo se lahko zazrli vase, se notranje in zunanje umirili, se soočili z vsem, kar ni v najvišje dobro sveta in da bomo lahko sedaj s pomočjo spomladanske energije zakorakali v svetlobo, v novo pomlad, v aktivnost.

Astrološko novo leto se začne 21.3., naši predniki pa so praznovali dejansko pomlad -  ko so se v naravi pojavili prvi poganjki, ko je drevje ozelenelo, se pravi, malo kasneje, okrog velike noči. Gregorjevo, Jurjevo, … Naši predniki so s praznovanji počastili naravo in seveda potrdili naše sodelovanje, sobivanje z njo. Od narave smo popolnoma odvisni, malo je pa tudi ona od nas.


(Čaščenje narave naših prednikov)

Skozi vsako leto smo deležni  vseh naravnih ciklov, s katerimi smo seveda zelo močno povezani. Spreminjajoče energije narave vplivajo na nas, nam pomagajo, včasih nas tudi ovirajo (posebno kadar kaj počnemo ob napačnem času).

V kolikor se ob takih trenutkih in naravnih prehodih uspemo zazreti vase, lahko dobimo uvide za naprej. Morda o tem, katera semena bi radi vzklili, kaj bi v naslednjem obdobju radi dosegli, kje želimo biti in ustvarjati, kaj bomo počeli s svojim časom in kako bomo živeli.

Pri tem vpogledu vase nam pomaga tudi povezano dihanje (rebirthing), kjer se naš močan racionalni um umakne v ozadje in tako lahko na dan privre vse tisto, kar smo zanemarili, vse, česar še nismo čisto sprejeli. V temnih kleteh naše podzavesti so shranjene vse naše travme, šoki, vsi naši vzorci za življenje. Nekateri so uporabni, drugi so samo odvečna teža, ki v sebi skriva modrosti. Vsake toliko je čas, da pogledamo tja. Človek mora biti pripravljen, da se spusti iz lastnih vajeti, okvirjev in oklepov v svobodo. Zato priporočamo izvajanje dihalne tehnike rebirthing samo v prisotnosti usposobljenega terapevta.


(Kako deluje povezano dihanje – rebirthing)

Točno zato odpiramo za ljudi prostore ljubezni in sprejemanja, da se teža sprosti, da se napetosti sprostijo, da se čustva pomirijo, da človek pride spet do sebe, do svojega miru, do svojega veselja do življenja, …


Dobrodošli, da se udeležite naših dogodkov, kjer bo izstopala prav vaša lastna izkušnja.  


Ustvarjamo varne prostore ljubezni in sprejemanja za miren svet.
Dobrodošli ste, da se nam pridružite in doživite izkušnjo rebirthinga.
Enkrat na mesec sta Žiga in Annamaria naša gosta.

Rebirthing z Žigo in AnnamarioPrispevek je napisal:
Žiga Birsa
Žiga Hun Caban, 23.2.2023


www.himalaya-rebirth.com