Domov    Blog    Lahko počivaš… pravzaprav moraš počivati


Lahko počivaš… pravzaprav moraš počivati

Ali spadaš med tiste, ki se ne morajo usesti in počivati? V trenutku, ko pride do takšnega trenutka, pa  razmišljaš o tem, da te čaka še nekaj na tvojem »to do« seznamu in že vstaneš in se lotiš tega? Ali pa se sploh ne moraš ustaviti dokler ni vse dokončano… enostavno ne gre. Si v subtilni napetosti in ne moraš se sprostiti. Ni opcije, da se »samo« usedeš, sprostiš, zaspiš, ležiš, piješ kavo oz. počneš nekaj, kar po tvojem ne vključuje »produktivnega« opravka?Vem kako je to. Dnevno se spopadam z občutkom, da si ne zaslužim ustavitve, počitka, ležanja… dejansko nikoli čez dan ne spim, ker se mi zdi, da bom nekaj zamudila. Zato razumem notranji občutek nevrednosti, če nisi po družbenih standardih »storilen«. Se pa danes že zavedam, da ta moj občutek nima prav. Sprostitev je dejansko zelo pomemben del t.i. »produktivnosti«, sama imam raje izraz »jasnosti, zbranosti in srčne usmerjenosti«. Zato se čim več zavestno sproščam in iščem metode, da sprostim notranjega diktatorja in mu vse pogosteje ne verjamem več.

Zelo dobro se spomnim, ko nam je učiteljica med prakso Shakti danca® ukazala, da bi morale ženske dnevno vsaj uro počivati. V mislih je imela dobesedno »ležanje«, torej fizično ter umsko sproščanje, brez branja, televizije, revij, štrikanja… proč od vseh zemeljskih distrakcij. Lahko bi temu rekla zavestno ležanje. Zame je bila to čista avantgarda (v mislih sem imela »Kaj samo ležat?«), ampak ob hkratnem sproščanju, v okviru faze Shakti danca®, sem hitro opazila, kako močno to potrebujem. Po sproščanju, sem se počutila prenovljeno, skozi mene je posvetila drugačna luč. Pogled je postal mirnejši, čist in osvežen, nadaljnji potek dneva pa bolj osredotočen. Izginil je boj med obveznostmi in utrujenostjo.

Ob sproščanju oz. počitku se ritmični utrip telesa, uma in duha namreč umiri, reorganizira in poveže s seboj v smiseln in usklajen vzorec (sama si to predstavljam, kot da se umiri v urejeno mandalo). Frekvenca vseh treh teles (telesnega, umskega in energetskega) se uskladi, da lahko harmonično in sproščeno izbiramo nadaljnjo pot in opravke. V nasprotnem primeru se naš vzorec oz. mandala (torej harmonija med tremi telesi) konstantno spreminja, v nas pa je nemir in brezciljno tečemo čez dan.

Še posebej Ženske smo ciklična bitja (že preko mesečnega cikla gremo skozi vse letne čase: »zima« - menstruacija = počitek, »pomlad« - priprava na ovulacijo = načrtovanje, »poletje« – ovulacija = akcija, »jesen« – PMS = umirjanje, spuščanje), preprosto ne delujemo ves čas na isti način oz. na enako frekvenci. Zato si moramo tudi čez dan obvezno privoščiti tudi sprostitev oz. počitek.

Čim prej tudi sama poišči tisti trenutek v dnevu (lahko 10 min) in si dovoli počivati.
Pri vadbi Shakti danca® – Joge plesa je to obvezen del vadbe (5. faza), brez katere praksa izgubi smisel.


Pridruži se nam, morda tudi sama najdeš pot iz zagonetke konstantnih opravil, do dovoljenja za ljubeč POČITEK.

Objem,
Katarina Ferlin