Domov    Blog    Dramilo - kaj naj z vsem tem, kar je v meni?


Dramilo - kaj naj z vsem tem, kar je v meni?

Naše pristno in sproščeno izražanje v obliki dramskega dela na odru ali v obliki življenja.
Dramilo je praktična skupinska dramska delavnica, ki se od začetka leta 2023 dogaja vsake 14 dni v KUD Trzin. 

Razvijamo avtentično izražanje preko dramske igre, glasbe, gibanja, skupinskega ritma in zvoka. Dramilo je namenjeno vsem, ki želijo hoditi po svoji poti, jasno izražati sebe, svoje meje, svoje veselje, radosti, svoje poglede in čustva. Namenjeno je razvoju človeka, kot posameznika in tudi skupine, kot družbe.

 

V sodobnem času smo, zaradi vsega, s čimer se v življenju ukvarjamo, počasi (postopoma) pozabili nase. Delo, ki ga opravljamo nam v večini primerov ni popolnoma pisano na kožo, nahajamo se v situacijah, ki jih včasih ne razumemo, ali pa jih je težko sprejeti, … ,zato smo enostavno tiho, ali pa si nadenemo masko, pasivno iščemo rešitve. Tudi bežna srečanja z ljudmi s katerimi poslovno sodelujemo nam več ne prinašajo neke radosti, ampak samo še stres in probleme, ki jih na koncu nočemo.  

 

Če nadaljujem v tem duhu, sem ali črnogled, ali pa enostavno napovedujem beden konec človeškemu, ampak ker še ni konec članka, je še upanje. J

 

Preko izvajanja skupinskih dihalnih seans (Rebirthing), kjer se dogaja potovanje človeka k samemu sebi in preko raznega kulturnega udejstvovanja, raziskovanja skupinskih dinamik, preučevanja glasbenih in dramskih tehnik, ki so namenjene razrešitvi KRČEV, smo prišli do koncepta, ki smo ga poimenovali Dramilo – zato ker drami, predramlja budi.

 

Ko enkrat končno pridemo do sebe, do svojih občutkov, želja, potreb, …. se začne nova pot. Snamemo maske, stopimo izven okvirjev, osvobodimo se starih navad. Kako bomo ta nova spoznanja živeli v starem svetu? Kako se bomo izrazili, postavili meje, odprli ali zaprli vrata?  Kako bo zvenel svet, ki ga ustvarjamo na novih temeljih.  Kako bom sporočil svetu kako se počutim, kaj potrebujem, s čim se ne strinjam? Na Dramilu krepimo to, kako se suvereno izraziti – v življenju in na odru.

 

Dramilo je praktično znanje, sestavljeno v sistematično celoto, katere cilj je, da se uporabnik vedno bolj zaveda sebe ter dinamik odnosov, v katerih se giblje ter da uporabi vso svoje znanje, vedenje, spomine, impulze. Dramilo je dogodek, ki je namenjen razvoju posameznika ter skupine. Tisti, ki se udeležijo našega dogodka samo enkrat, bodo izkusili naše kratkoročne cilje, kot so večja sproščenost, večji pretok energije, lahko se bodo zagledali, spoznali na katerih področjih so v krču, ali kaj jim gre res dobro od rok.

 

Na Dramilu vadimo, utrjujemo, spoznavamo, raziskujemo več stalnih sklopov: sproščanje telesa z gibom in glasom, ozaveščanje telesa in njegovih funkcij, kultiviranje čuječnosti, prisotnosti, bivanja, ozaveščanje naše podpore, razgibavanje spominov in njihova uporaba, prostor in premikanje telesa v njem, ritem, zvok in pesem trenutka, slikovite postavitve življenjskih dogodkov, življenje in bivanje na odru in pod njim. Zato, da bomo v svetu lahko bolj prisotni, sproščeni, avtentični, varni, mirni, …

 

Naši dolgoročni cilji so, da postanemo dobri opazovalci, odlični poslušalci, umirjeni in čuječi. Naši dolgoročni cilji so, da znamo svoje spomine s pridom uporabiti, da jih znamo dati na stran, ko jih ne potrebujemo. Cilj je, da se spoznamo in da se oblikujemo, kot posamezniki ter kot ustvarjalna skupina, ki je sposobna ustvariti tudi svoje izdelke v obliki dramskih del, video, avdio izdelkov.

 

Ustvarjalna skupina Dramilo je odprta za vse, ki čutite klic po svojem lastnem izražanju, po skupinskem ustvarjanju na odru. Na Dramilu lahko sodelujete tako aktivno, kot tudi pasivno.

 

Dramske in druge prakse, ki so nam pri Dramilu v pomoč prihajajo iz Method Acting-a, Soundhealing-a, Rebirthing-a, Astrologije, Reiki-ja, Psihodrame, Psihomagije, itd. Trajalo je približno deset let, da se je razvila dobro povezana mreža med vsemi temi praksami.

 

Prilagamo še zelo slikovit opis na podlagi izkušnje naše udeleženke: Pravzaprav ni pravih besed, so bolj občutki, izkustva. Mene je vsekakor zDramilo do čistega jedra, s celičnimi zapisi vred. Zdramilo zavest v navidezno nove dimenzije doživljanja obstoja. Serije delavnic priporočam vsakomur, ki si želi več od sebe in svojega doživljanja življenja. Vsakomur, ki mu je kreativnost blizu in se želi poučiti in prebuditi v svoji kapaciteti dramske igre in neskončnosti kreativnega procesa, method actinga in postavitev vlog (pa še marsikaj drugega). Takšna želja izraza morda res ni za vsakogar, je pa vsekakor izkustvo, ki bi bogatilo življenje slehernega posameznika.

Dobrodošli, da se nam pridružite na Dramilu, vsako drugo sredo v KUD-u Trzin, ob 20:00. Naslednje srečanje bo 12. Aprila. Ustvarjali bomo do poletnih počitnic in od septembra naprej.

 


Več o Dramilu si lahko preberete na:
www.himalaya-rebirth.com/dramilo

Članek sta napisala utemeljitelja Dramila:
Žiga Birsa in Annamaria Prezelj