Domov    Blog    Notranja tišina - tiho hrepenenje sodobnega človeka (Shakti dance®)


Notranja tišina - tiho hrepenenje sodobnega človeka (Shakti dance®)

Današnji svet je naravnan na storilnost. Z roko v roki z njo gre tudi tehnološki napredek, ki nam omogoča, da dobimo kadarkoli, kjerkoli, katerekoli informacije. Da smo komurkoli, kadarkoli dosegljivi in da lahko dobesedno skoraj vse vrste opravkov postorimo, kar takoj preko spleta. Ni časa za zamudo. Po eni strani je res praktično biti v informacijskem izobilju in smo zaradi tega gotovo kot človeštvo pridobili na zmogljivostih. Po drugi strani, pa smo primorani konstantno vse te informacije obdelovati, čeprav bi bilo za naše počutje pogostokrat boljše, da jih ne bi.Si kdaj pomislil/a koliko več informacij analiziraš v glavi, kot so jih tvoji predniki?
Slednji so prebrali en časopis na dan (če so imeli to srečo, da so ga dobili), svojo misli pa osredotočili predvsem na to, kako priti do kruha, pri čemer je bil njihov informacijski vir omejen, zato je bilo tudi manj možnosti, manj odločitev in manjša obremenjenost uma. Če so želeli kaj opraviti, so se peš odpravili v drugo vas, vsaj v času hoje pa mentalno počivali. Življenje je potekalo počasneje, bilo pa je tudi manj izbire. Danes smo umsko utrujeni že od tega, da med 20 vrstami pralnega praška, moke, namazov… izberemo enega. To so resda sladke skrbi, saj živimo v obdobju obilja, ampak odločitve nas spremljajo na vsakem koraku, informacije se nalagajo iz minute v minuto in odzivnost se pričakuje takoj. Utrujenost, zmedenost, izgorelost, nespečnost, depresije… vse to so posledice umske preobremenjenosti, pretiranih možnosti in iluzij sodobnih medmrežij.

Ne pustimo si utihniti!
Pa pri tem nimam v mislih le fizično utihniti, ampak umsko utihniti - si torej za trenutek dovoliti, da v glavi ni ničesar. To je za mnoge najtežja vaja - ne misliti, reševati, izbirati ali skrbeti. Več kot pol naših misli je nepotrebnih. Odvisni smo od razmišljanja, kar je neke vrste bolezen sodobnega časa. Ker naši možgani delujejo s pomočjo električnih impulzov je pomembno, da ne pride do pregorelosti. Kot vtičnica, lahko pregorijo tudi možgani.

Zato je predzadnja (sedma) faza Shakti danca® oz. Joge plesa, prav meditacija v tišini. Ker ni najlažje priti do stanja, ko se naš um popolnoma umiri, nas vse predhodne faze Shakti danca® nežno peljejo v ta trenutek najvišje duhovne resnice, kjer se iz niča lahko odstirajo najsubtilnejše modrosti naše duše. Praksa meditacije v tišini pa ni pomembna samo iz praktičnega vidika (kot sem opisala), ampak se v trenutku, ko se uspemo notranje utišati zgodi še nekaj globljega, intimnega in čutečega. Stvari so na svojem mestu, čeprav jih ne urejamo; radostni smo, čeprav za to nič ne delamo; polni smo, čeprav ničesar oprijemljivega ne konzumiramo. Preprosto smo notranje mirni, kar je tiho hrepenenje vsakogar.


Pridruži se nam in z nami vadi NOTRANJO TIŠINO na praksi Shakti danca® oz. Joge plesa.
Vesela te bom.  


Objem,
Katarina Ferlin