Domov    Sezona    Nevromehanika - individualni termini


Nevromehanika - individualni termini

NEVROMEHANIKA
Četrtek, 27.6. 2024


Ura: na voljo so termini: 16.15, 17.30, 18.45
Cena: 30 €
Prijave: ana.krauthaker@gmail.com ali 031 210 313
Kaj potrebuješ: udobna oblačila, stekleničko vode

Nevromehanika obširneje:
Nevromehaniko je na podlagi lastnih raziskav razvil Miran Irenej. Zaobjema široko področje delovanja, saj v osnovi deluje na dveh nivojih: limbičnemu (čustva, oblikovanje spomina, primarni in avtonomni odzivi, senzorično procesiranje, percepcija bolečine, regulacija vedenja, integracija somato-motoričnih funkcij ipd.) in motoričnemu (osredotoča se na ovojnice, ki so v določenih situacijah doživele prekomerno vzdraženje). Ker se naše telo ob določenih sprožilcih (zvok, prostor, temperatura, ton glasu, emocionalna situacija ipd.), ki so se pojavili v izvorni, stresni situaciji, vrača k istim (naučenim in večinoma nezavednim) reakcijam, se napetosti in disfunkcionalni vzorci gibanja (ki daljno ročno privedejo tudi do specifične drže telesa) vedno znova vračajo/ohranjajo, čeprav je izvorna situacija že daljna preteklost. Ker Nevromehanika uporablja princip sočasnega resetiranja signalov, ki stečejo po živčnem sistemu tako iz motorične kot limbične smeri, lahko daljno ročno rešuje vzorce, ki so nastali: pri poškodbah, nesrečah, operacijah, travmatskih in stresnih dogodkih ipd. Tako bo npr. naše telo na osnovi situacije, ko smo doživeli stres ob ujetosti v dvigalu, lahko kasneje enako intenzivno (in z vsemi kemičnimi procesi) reagiralo, ko nas bo nekdo zaparkiral (četudi sama situacija ne bo tako zelo stresna). Ali pa bo našo nezavedno pozornost in energijo jemala leva stran telesa, ker smo pred leti doživeli nenaden udarec iz te strani. Dihanje se bo vračalo k omejenemu vzorcu zaradi šoka, ki smo ga doživeli vsakič ob določenem zvoku, ki je bil prisoten v času šoka, motoričen vzorec gležnja pa se bo vračal k disfunkciji, ker smo si nekoč zvili gleženj in ob tem doživeli močno čustveno reakcijo.

Tako Nevromehanika, v najširšem pomenu besede čisti naše notranje ogledalo (ki se je oblikovalo na podlagi naših preteklih izkušenj) in nas osvobaja. Po opredelitvi problema poiščemo bodisi izvorne situacije ali napetosti v telesu, z dotikom pa nato delujemo na ligamente in mišične ovojnice. Ovojnice so namreč mreža, razprostrta po vsem našem telesu (ne samo mišice, tudi organi, možgani, žile, živci, imajo ovojnice, ki so med seboj neprekinjeno povezane) in ker so dobro oživčene ter predstavljajo naš največji senzorični organ lahko o njih govorimo kot o informacijski mreži našega telesa.

Po dosedanjih izkušnjah, so pozitivni učinki večinoma v zmanjšanih napetostih, večji sproščenosti telesa, izboljšanju simptomov, izboljšanju reagiranja v stresnih situacijah, lažjem soočanju s situacijami in ljudmi in premagovanju izzivov, večjem občutku svobode.

 

Kaj pomeni to v praksi?
Na podlagi “aktualne težave” skušamo odkriti izvorne situacije in/ali stresorje, ki so vplivale na naš živčni sistem, čeprav je stresna situacija že stvar preteklosti. Pomeni vzpostavitev zaupanja, da se limbičen sistem lahko odpre in poveže, dotik – za sprožitev (običajno) bolečih točk na mestu zakrčitve ter resetiranje impulzov živčnega sistema. Dela se na masažni mizi, preko oblačil./p>

 

O Ani:

Svojo poklicno pot sem začela na umetniškem, radiofonskem področju, k delu s telesom pa me je pritegnilo dvoje: nezamenljiv vtis pri izkušnji z akupunkturo in veliko kasneje - vztrajne in raznolike težave v telesu. Poleg svojega prvotnega poklica sem najprej začela odkrivati kitajsko terapevtsko masažo Tuina (Radmanović, 2012; M. Goltnik, 2013; J. Robertson: Wang Ju-Yi's Vorlesungen zur Leitbahntherapie, 2014), kasneje so me prevzele fascije (Bowen Therapy, R. Berglez, Z. Tisnikar Lamot, 2016; The Art of Bowen, A. McLoughlin, 2018; Myofascial Release, C. Veeck, 2022) ter intero-, proprio-, ekstero-cepcija telesa (Shoulder Girdle, Head Posture, Intuition, individualno delo z M. Bond, 2022 - 2023), nedavno pa sem našla tisto, kar sem iskala morda zadnjih 10 let: povezavo med motoriko, fascijami, meridiani, limbičnim sistemom, stresnimi odzivi, notranjo tišino in povezanostjo. Udeležila sem se prvega razpisanega izobraževanja Nevromehanike, kot jo razvija Miran Irenej, januarja 2024, v maju pa sem na izobraževanju sodelovala kot asistentka. Ob tem se lahko zahvalim svojemu prvotnemu poklicu za učenje o ustvarjalnih in nikoli fiksiranih pristopih, za delo z notranjim svetom in močnimi čustvenimi naboji kot tudi športom in veščinam (plezanje, gorništvo, Qi Gong, joga, veslanje, potapljanje na dih), ki so me naučili fokusa, modrosti lastnega telesa ter pomembnosti usmerjenega dihanja. In kako noro dobro je imeti roke, ki se, kot pravi Mary Bond, “razvijejo iz istega embrionalnega tkiva kot srce. Od samega začetka našega obstoja, se naše roke stezajo iz našega srca.”