Domov    Sezona 22/23    Galerija    Praktično predavanje: EFT tehnika (tapkanje)


Praktično predavanje: EFT tehnika (tapkanje)

Petek, 11. marec ob 18ih
Predava: Urška Loncnar

 

SPREMENI NEGATIVNA PREPRIČANJA IN ODPRAVI STRES

Kaj je tehnika EFT ali tapkanje?
Tapkanje je znano tudi kot EFT (Tehnika čustvene svobode). Je močna celostna tehnika zdravljenja, ki rešuje vrsto težav. Temelji na združenih načelih starodavne kitajske akupresure in sodobne psihologije.

Osnovna tehnika tapkanja zahteva, da se osredotočite na neko negativno čustvo, ki vas bremeni.  To je lahko strah, skrb, slab spomin ali katera koli nerešena težava. To storite, medtem ko ohranjate svojo mentalno osredotočenost na to vprašanje. Nato s konicami prstov tapkate 5-7 krat na 9 določenih točk, ki so kontrolne točke meridianov.

Tapkanje po teh točkah, medtem ko odpravljate osnovni vzrok stiske, pošlje možganom pomirjujoč signal. To vam omogoči, da se počutite sproščeno in umirjeno

Kako deluje?
Motnje v našem energetskem polju povzročajo nastanek negativnih čustev.  Fizična bolečina in bolezen sta tesno povezani z negativnimi čustvi. Zdravstvene težave ustvarjajo povratne informacije – fizični simptomi povzročajo čustveno stisko, nerešene čustvene težave pa se kažejo skozi fizične simptome. Če želimo biti zdravi, se moramo zdravljenja lotiti celostno. Simptomov ne moremo zdraviti brez odprave vzroka in obratno.

Telo, tako kot vse v vesolju, je sestavljeno iz energije. Ko vzpostavimo ravnovesje v telesni energiji, hkrati odpravimo negativna čustva in fizične simptome, ki izhajajo iz motenj energije. Tapkanje obnavlja energijsko ravnovesje telesa in posledično premaga negativna čustva.

Kakšni so učinki tapkanja?
Raziskave kažejo, da tapkanje pomirja amigdalo v možganih, uravnava naš živčni sistem ter zmanjšuje stres in tesnobo.

Tapkanje uravnava živčni sistem, krepi imunski sistem.

Tapkanje tudi spravi telo nazaj v odziv parasimpatičnega živčnega sistema. To omogoča, da imunski sistem, prebavni sistem, reproduktivni sistem in endokrini sistem delujejo, kot bi morali.

Tapkanje pomirja možgane in poveča možgansko moč. Ko tapkamo, pošljemo pomirjujoč signal amigdali v možganih in ji damo vedeti, da je varno za sprostitev.

 

Tapkanje odpravlja stres in tesnobo za 43 % z znižanjem ravni kortizola.
EFT tapkanje zmanjša željo po hrani in prenajedanju.

 

Tapkanje pozitivno vpliva na izražanje genov v 72 genih. Na splošno so bili imunski geni povečani, medtem ko so bili geni vnetja znižani.

Kako tapkanje odpravi tvoja negativna prepričanja?
EFT pomaga odpraviti negativna in destruktivna prepričanja, omejevalna obnašanja, čustvene blokade in predvsem reprogramira možgane in podzavest.

Kako pa je to mogoče? Očitno stimulira neuronske receptorje, ki trdno vzdržujejo vse povezave med prepričanjem-čustvom-obnašanjem. Če tapkamo na meridianskih točkah, medtem ko smo koncentrirani na prepričanje, se vse datoteke možganskega sistema ažurirajo z NOVO informacijo.

Na kaj moramo biti pozorni, da bo tapkanje uspešno?

1.     Tapkamo vedno negativne emocije. Ne se tega ustrašiti, to ne pomeni, da smo negativistični. Sedaj je moderno pozitivno razmišljanje, ki pa ne bo delovalo, če imamo v podzavesti polno negativnih prepričanj o sebi in drugih, do katerih nimamo dostopa.

2.     Bodi čim bolj konkretna, ko izbiraš situacijo, prepričanje, čustvo. Splošne izjave “nihče me ne mara” ne bodo delovale. Tudi “imam nizko samopodobo” ne, je preveč splošna izjava. Potrebno je pogledati, kako se to odraža.

3.     Na začetku vedno preveri, na lestvici od 0 do 10, kako močno te vznemirja dano čustvo ali situacija. Nato preveriš še enkrat po tapkanju.

O Urški Loncnar:
Urška je certificirana nutricionistka in terapevtka zdravilne prehrane. Dela predvsem z zaposlenimi ženskami, ki so v stresu, preobremenjene, na robu izgorelosti in nimajo časa, da bi poskrbele zase. Oziroma si ga ne znajo vzeti.

Z majhnimi in enostavnimi koraki jim pomagam ustvariti močne navade za skrb zase, ki jih prinesejo trdno zdravje, dobro počutje in vitalnost.