Domov    Sezona    Galerija    Delavnica na prostem: Gozdna terapija


Delavnica na prostem: Gozdna terapija

Nedelja, 22. maj ob 17:00-20:00
Delavnico vodi: Barbara Favento

Kraj srečanja: Cuntova grapa ob 16:50 (točnost, prosim!) pred začetkom kopeli. Zaključno čajanko, ki je del obveznega programa kopeli bo v gozdu, ni mišljena kot polnovredni obrok, ampak s čajem in suhim sadjem, oreški, krekerji, piškotki.

Prispevek: 32 €
Prijave:
sasa@avocado-center.si
prijave so obvezne

Gozdna terapija, ki je postala svetovni trend vodenega postavanja v naravnem okolju, je izredno preprosta, a učinkovita metoda kultiviranja notranjega miru, dobrega počutja, globlje povezanosti z naročjem narave. Svoj navdih je delno našla v več desetletni japonski praksi shinrin yoku (Forest bathing alias gozdna kopel). Gozdna terapija posamezniku/ci ponuja blagodejen, „terapevtski“ učinek krepitve mentalne in fizične odpornosti ob preizkušnjah časa v katerem Živimo. Za lažje prejemanje dobrodejnih učinkov, vodnik/ca s pomočjo veščin čuječnosti na široko odpre vrata čutov udeležencev, skozi katera gozd »vstopi«, jih okopa ter jih dobrodejno podpre.

Vodeno postavanje sledi okviru določenega zaporedja povabil po metodi ANFT, gozd in individualni navdih vodnika/ce pa ob tem udeležencem ponujajo številne priložnosti za odmik, ustvarjalnost in izkušnjo skupnosti.

O Barbari:
Leta 2018 ji je v roke prišla knjiga o japonski praksi shinrin yoku (slovenski prevod: gozdna kopel). Ko je kasneje v istem letu zaključila izobraževanje za vodnico gozde terapije, katere delni navdih je bil prav shinrin yoku, preko ameriške organizacije Asociation for Nature and Forest Therapy Guides and Programs, sta pojem embodiementa (op. telesnosti) in čuječnostnega povezovanja z naravo prevzela vsako celico njenega telesa.

Pričela se je sestavljati sestavljanka otroškega branja japonskih pravljic, osnovnošolskega dopisovanja z japonsko prijateljico, študija japonologije, življenja na Japonskem in konec koncev celo ustvarjanje gnezda v sosednji Avstriji. Gozdna terapija je naenkrat odgovorila na večino zakaj-ev njene dotedanje življenjski poti.

Odpiranje vrat v globljo povezanost z naravnimi elementi, jo je vedno bolj vodilo k aktivnemu povezovanju same s sabo. Kot mama dveh krasnih bitij, svoj prosti čas namenja čuječnosti v naravi, ustvarjalnosti z barvami na papirju, bosonogemu stiku s podlogo za jogo in plesnim parketom. Praksa gozdne terapije je postala rdeča nit ne samo lastnega dobrodejnega oddiha, ampak tudi okoljskega in družbenega aktivizma za boljši vsakdan vseh nas. Ko se uspemo z nečim ali nekom globlje povezati, potem to tudi zavestno ščitimo in varujemo. In, ali ni prav to, kar danes naš planet resnično potrebuje?