Prednosti joge

Joga ni zgolj vrsta vadbe, je enovit sistem, ki prinaša pozitivne učinke na telesnem, mentalnem, čustvenem in energijskem področju.

Običajno je jogijska praksa sestavljena iz dihalnih tehnik (pranayame), jogijskih položajev (asan), sproščanja in meditacije. Vsi sestavni deli jogijske prakse pripomorejo h gibljivemu in bolj zdravemu telesu, sproščenemu umu in osvobajanju nemira in napetosti znotraj nas. Redna praksa joge spreminja naš pogled na svet, povečuje našo samozavest in naredi naš um ustvarjalen in hvaležen.

Že kratkotrajna meditacija pomaga umirjati zaskrbljenost in obvladovati visoke stresne situacije. Pripomore k sproščenosti  telesa in zanesljivo pomaga pri nespečnosti. Jogijski spanec ali joga nidra je starodavna tehnika globoke sproščanja. Raziskave so pokazale, da je 45 minut takšnega sproščanja enakovredno trem uram spanca.

Joga poleg naštetih prinaša številne druge dobrodejne učinke za naše telo in um. Eden izmed njih je, da preprečuje izgubo spomina. Pred dvajsetimi leti je ameriška raziskava pokazala, da se s staranjem telesa prenehajo izločati določeni hormoni, ki iz naših možganov ne odstranjujejo več mrtvih možganskih celic. Ker te zastajajo v možganih, oslabijo določene možganske povezave in prenos podatkov je onemogočen. V jogi obstajajo določeni položaji, ki spodbudijo pretok krvi in odstranjujejo blokade. Dokazano pripomorejo k boljšemu spominu že v šesti mesecih redne jogijske prakse. (link: pavana muktasana)

Z jogijsko prakso lahko upočasnimo proces staranja, se izognemo boleznim, krepimo imunski sistem, se uspešno spopademo s stresom in napetostmi v telesu. Aktiviramo našo življenjsko energijo, da postanemo bolj živahni, osredotočeni in veseli. Izboljša se jasnost naših misli, tesnobnost in zaskrbljenost pa lahko obvladamo.

Joga prinese v naše življenje ravnovesje in dobro počutje. Ob redni praksi je orodje za izboljšanje kakovosti našega življenja.