Domov    Blog    Progesteron iz tube?
Ja ali ne?


Progesteron iz tube?
Ja ali ne?

Estrogen in progesteron sta najpomembnejša ženska spolna hormona, nastajata v jajčnikih. Ko hormona delujeta usklajeno, ženska nima menstrualnih krčev, občutljivih dojk in PMSja.

Uravnotežena raven progesterona odpravlja tudi druge težave, ki nastajajo zaradi viška estrogena, vključno z astmo in migrenskimi glavoboli ter jutranjo slabostjo pri nosečnicah.

Progesteron v telesu pomaga zniževati dva hormona; inzulin in adrenalin, ima zelo pomemben vpliv tudi na zniževanje krvnega tlaka in telesne teže. Z zniževanjem delovanja adrenalina tudi preprečuje njegovo prekomerno proizvodnjo. Adrenalin je znan tudi kot "bori se-beži hormon" (angl. Fight or flight), zato presežne vrednosti ustvarjajo jezo in bes, denimo v prometu na cesti, pa tudi nespečnost, sindrom nemirnih nog in škrtanje z zobmi.

Porast občutka jeze v nas lahko privede do depresije, anksioznosti, fibromialgije, sindroma razdražljivega črevesja in številnih drugih težav. Kot nevrotransmiter v možganih, lahko adrenalin povzroči beganje misli,  težave s koncentracijo, v najhujših primerih celo ADHD.

Po 36. letu se prične izločanje večine hormonov, ki jih telo samo proizvaja, počasi zmanjševati. Ženske pričnemo opažati spremembe na svojem telesu in počutju. Pojavijo se oslabelost vezivnega tkiva ali zastajanje vode, nizke vrednosti hormonov pa se lahko kažejo kot utrujenost, pomanjkanje energije, koncentracije, pomanjkanje libida, depresija, porušen imunski sistem in odpornost. Odražajo pa se tudi v našem vedenju in reakcijah. Razdražljive smo, pogostokrat jezne in nerazpoložene, včasih se razjokamo zaradi malenkosti, kar  naše bližnje bega in nismo prav prijetna družba.

Nič čudnega torej, da se ženske razveselimo rešitve, ki jo lahko preprosto naročimo prek spleta. Mnoge poročajo o številnih pozitivnih izboljšavah, ko so v drugem delu menstrualnega cikla na kožo nanašale kremo s progesteronom. Žal pa so naravne rešitve vselej boljše od sintetičnih instant rešitev.

Količine hormonov v našem telesu so izjemno majhne in z dodajanjem sinetičnih hormonov stežka ujamemo pravo količino, ki jo potrebuje naše telo. Telesa so namreč zelo različna. Tudi učinki so včasih drugačni od tistih, ki smo si jih želele. Naše telo nosi modrost, da samo zelo precizno uravnava tekočine in hranila, ki jih potrebuje.

Hormonska joga terapija je naraven način za uravnavanje hormonskega ravnovesja v našem telesu. Sistem HJT je kompleksen, sestavljajo ga:

 • ogrevalne vaje
 • več dihalnih tehnik
 • določeno zaporedje jogijskih položajev
 • tibetanska energetska tehnika (gibanje in usmerjanje energije po telesu)
 • mudre (posebni položaji rok)
 • bande (zapore, ki jih ustvarjamo v telesu)
 • tehnike sproščanja


HJT deluje na več nivojih:

 • fiziološkem (reaktivira se sproščanje in proizvodnja hormonov)
 • fizičnem (učvrstitev mišic, korekcija drže, oblikovanje postave, izguba maščobnih celic, povečanje gibljivosti,...)
 • psihičnem (obvladovanje stresa, boljši spanec, čustvena stabilnost, ...)
 • energetskem (aktivacija individualne energije, več prane, sveže energije, reaktiviranje in optimalnejše delovanje čaker, energetskih vrtincev).