Domov    Blog    Oksitocin - hormon povezanosti, ljubezni in občutka sreče


Oksitocin - hormon povezanosti, ljubezni in občutka sreče

Oksitocin je hormon, ki ga povezujemo z najlepšimi občutji in vsem, kar nas dela človeške: s srečo, povezanostjo, zaljubljenostjo in ljubeznijo, užitkom, sproščenostjo, empatijo in blaženostjo. Sprošča se med nosečnostjo in porodom, med intimnimi odnosi, ob dotikih in masažah… Oksitocin je nekakšno hormonsko lepilo človeške družbe.

Nastaja v možganih (natančneje v žlezi hipofizi) in s svojim delovanjem znižuje krvni pritisk, raven kortizola in občutke tesnobnosti in strahu. Ljudje z visokimi ravnmi oksitocina so mirni, bolj družabni in se le redko srečujejo z občutki tesnobe.

Ženske ga proizvedemo več kot moški. V telesu imamo namreč več estrogena, ki povečuje učinkovitost oksitocina. Zato je za žensko družbo običajno, da se več pogovarjamo, v pogovorih gremo globlje in se med seboj več dotikamo. Takrat čutimo močan občutek pripadnosti in domačnosti. Moški imajo presežke oksitocina tik po izlivu. 😉

Oksitocin pomaga tudi ženskam z zmanjšano željo po spolnosti, bolečimi spolnimi odnosi ter tistim, ki s težavo doživljajo orgazem.

Obstajajo sicer sintetični nadomestki oksitocina, vendar je njihova sestava vprašljiva in delovanje lahko drugačno od pričakovanega.

S hormonsko joga terapijo na naraven spodbudimo delovanje hipofize in s tem proizvodnjo oksitocina. Že po nekaj rednih vadbah (ki je preprosta in sistematična), lahko začutimo pozitivne spremembe v našem telesu, počutju in vedenju. Oksitocin s HJT postane naš sopotnik, družabnik in prijatelj.

Hormonske joga terapije se lahko naučite na sklopu delavnic v Avocado centru v Logatcu.