Domov    Blog    Zakaj bi prišel na rebirthing?


Zakaj bi prišel na rebirthing?

Rebirthing je dihalna tehnika – način dihanja, ki pa ni nujno, da jo človek uporablja samo za reševanje dihalnih težav. Prej obratno, z dihom rešujemo vse ostalo. Če je dih »vredu«, potem je lahko ravnovesje vsepovsod. Pravzaprav se lahko s pomočjo dihanja v človeku odprejo in pokažejo vsi njegovi potenciali, razkrijejo in razrešujejo se travme, ustvarja se prostor za novo, drugačno, svobodno, ljubeče.  

Dihalna tehnika rebirthinga izvira iz starodavne kriya joge. Rebirthingu je dal ime v 70ih letih 20 stoletja njegov utemeljitelj Leonard Orr, ki je preko tovrstnega dihanja uspel večkrat videti svoje težko rojstvo. Na ta način je doživel in podoživel svojo lastno porodno travmo, jo razvozlal in razrešil. Na podlagi tega znanja je oblikoval (prepoznal) in poimenoval proces rebirthinga, ki pa ga praktikanti rebirthinga tudi spreminjamo in prilagajamo času, prostoru in predvsem udeležencem.

Kako poteka seansa rebirthinga pri Himalaya Rebirth?
V osnovi se pri rebirthingu razrešuje glavna porodna travma, ki jo imamo večinoma vsi. To je travma, ki jo doživimo ob prihodu na ta svet, ob rojstvu. Zato se tudi reče »porodna travma«. Za porodno travmo poskrbi predvsem neusklajena, nenaravna pripravljenost na največji dogodek v tvojem življenju – rojstvo. Porodna travma pusti za sabo določene sledi v obliki občutkov, misli, ki jih imamo potem možnost doživljati vse življenje. Ti občutki nam potem zelo aktivno tudi oblikujejo življenje in večina njih ne stoji na naši strani, ampak govori laži o tem, kakšen je svet in kakšni smo mi.

Porodna travma
Vse, kar smo doživeli medtem, ko smo se rojevali, se pomakne v podzavest, se okrepi še z nadaljnjimi izkušnjami, ki samo vedno znova potrjujejo osnovno izkušnjo, ter osnovno idejo o nas. O tem, kdo smo, kako smo, predvsem v smislu – sem vredu, ali nisem vredu.  

Ker je dojenček bitje, ki ima v sebi potencial za vse, kar bo v življenju postal, dosegel, ima kljub svoji navidezni nebogljenosti, veliko moč. To je moč ljubezni. S to ljubeznijo sprejme vse, kar se mu zgodi in s pomočjo te ljubezni si dojenček tudi »razloži«, »utemelji« vse neljube dogodke in sicer: vse, kar se mu je zgodilo, vzame nase. Kot da je on kriv, odgovoren, kot da je nekaj narobe z njim, kot da ni dovolj dober, dovolj cenjen, viden, spoštovan. Vsaka neprijetna stvar, ki jo majhen človek doživi, tako postane razlog, ki potrjuje, da je s tem človekom nekaj narobe. Seveda ne more dojenček objektivno pogledati na situacijo, jo razčleniti in razumeti, ker še nima dovolj razvitih možganov. Dojenček čuti.

Poleg porodne travme, ki nekako zaobjema obdobje od spočetja do vključno rojstva, so tukaj še vse ostale stvari, ki so se istočasno zgodile v družini. Tudi sama ljudska kultura v kateri se je novorojenček rodil, vpliva direktno nanj, saj je že takoj na začetku deležen raznoraznih postopkov, ritualov in ravnanja.

Na vprašanje zakaj bi nekdo prišel na rebirthing, lahko odovorim, da zato, da človek pride v stik s svojo bolečino – to je primarno. V današnjem svetu od bolečine bežimo, pri rebirthingu se z njo neposredno soočamo. V svetu od našega čutenja bežimo, pri rebirthingu je to glavno vprašanje: kaj čutiš? Na rebirthing prideš zato, da se naučiš priti v stik s sabo, z vsem, kar nosiš. Da se soočiš s svojimi najglobljimi strahovi. Da najdeš pomoč v naravi, v sebi, v ljudeh. Da začneš vedno znova zaupati življenju. Na rebirthing prideš, da spoznaš sebe, preko svoje lastne globoke izkušnje. Na rebirthing prideš, ker hočeš biti gospodar svojega življenja, svojega čutenja, svojega delovanja, svoje usode in svojih izbir v življenju. Prideš, da se sprostiš, da se utelesiš, da se počutiš dobro v telesu. Prideš, da pridobiš neposreden stik z življenjem.

Ob stiku z zrakom se človek avtomatsko prečisti. Skozi dih se izločajo največje količine toksinov. Zato je dih pomemben. S pomočjo diha, zagledaš sebe v svoji aktivnosti in v svoji pasivnosti. V svobodi in v krču. Tovrstna soočenja premikajo gore, saj ko enkrat človek zares začuti svoj problem (brez da bi mu kdo to sugeriral) in v sebi najde rešitev za ta problem, potem je svet rešen. Tako notranji, kot zunanji. Tak človek bo v vedno večjem miru sam s sabo, posledično tudi s svetom okrog sebe.


Dobrodošli ste, da se nam pridružite in doživite izkušnjo rebirthinga.
Enkrat na mesec sta Žiga in Annamaria naša gosta.

Rebirthing z Žigo in AnnamarioPrispevek je napisal:
Žiga Birsa, 18.2.2023

Žiga in Annamaria
+386 51 737 020

www.himalaya-rebirth.com