Kdo se skriva za kartami


Saša Perpar - idejna zasnova kart
Učiti jogo otroke je povsem drugače kot jogo učiti odrasle. Otroci so običajno brez filtra - povedo in naredijo, kar jim takrat pade na pamet in prav zato z njimi zelo rada delam. Redna jogijska praksa otrokom prinaša veliko dobrega - nauči jih umirjanja in koncentracije, povečuje telesno gibljivost in prožnost, otroci se zavedajo svojega telesa in prepoznavajo občutke v njem.

V letih poučevanja otroške joge sem odkrila veliko igrivih in spodbudnih načinov, kako jim približati jogijske položaje, dihalne tehnike in čuječnost. Ker izdelkov, ki bi takšne vrste prakso podpirali pri nas ni, ali pa jih je zelo malo, sem se odločila, da karte za jogo zasnujem sama. 


Avocado joga karte za dva (in psa) so igra, v kateri joge ne delamo sami. Lahko se jo skupaj igrata  družinska člana, sorojenca, prijatelja ali par kar tako. Predlagam pa, da se pred igro dobro ogrejeta (video). 

Avocado joga karte za dva (in psa) so dragocene še iz enega vidika - dva človeka na tak način skupaj in koristno preživita prosti čas. Pri položajih, kjer sodelujeta oba, se povežeta med seboj skozi dotik in sta pozorna na to, kako se premikata. Tudi zadnji sklop kart, ki je namenjen umirjanju, dihalnim tehnikam, sproščanju in čuječnosti, daje obilo možnosti, da začutiš sebe in drugega globlje. Marsikaj novega se lahko naučimo o svojih otrocih, starših, partnerju ali prijatelju, če z nami deli občutke in čustva. 

Zelo sem hvaležna Tanji Laknar, ki je Avocado karte oblikovala in pripravila za tisk. Brez Tanjinega navdušenja in spodbujanja, bi ideja o joga kartah še vedno spala v mojem računalniku. Prav tako sem zelo vesela, da sem opazila dela ilustratorke  Anje Petrarca, s katero deliva izkušnjo prehoda na samostojno podjetniško pot. Hitro sem začutila Anjin smisel za humor, ki ga otroci obožujejo, za njene ilustracije pa sem se odločila tudi zato, ker so pogrele dušico vsem, ki sem jim jih pokazala. 

Joga je res krasna reč. Če vam jo bodo (ali pa vašim bližnjim) pomagale približati Avocado joga karte za dva (in psa), je moj cilj izpolnjen. Prav potiho že snujem novo igro, ki bo otrokom pomagala predelovati čustva, ki jih tudi odrasli radi pometemo pod preprogo... 

 Anja Petrarca, ilustratorka
https://www.anjapetrarca.com/

Risanje me spremlja od  malih nog. Svoje risbe sem želela pretvoriti v uporabne predmete, zato sem se  kasneje vpisala na študij industrijskega oblikovanja. Že v tistem obdobju (l. 2000) sem se  začela spogledovati z digitalnim risanjem in nekoliko pozneje tudi z otroškimi ilustracijami, vendar sem zaradi drugih prioritet le to vse postavila na stranski tir.

Po dolgi risarski pavzi sem ponovno obudila zapostavljeno strast in se s celo dušo vrgla v risanje otroški ilustracij.  

O Avocado kartah...
Risanje ilustracij za Avocado kartic me je čisto prevzelo in predvsem počutila sem se zelo počaščeno, da me je Saša izbrala za ilustratorko njenega projekta. Delovali sva zelo usklajeno, rezultat so čudovite joga karte, katere bi morala vsaka družina imeti.


Tanja Laknar, oblikovalka in tiskarka

http://www.embalazar.si/
Sem mamica, žena in podjetnica - oblikovalka, tiskarka, komercialistka -  vse v enem. Nikoli mi ni dolgčas, vedno iščem nekaj novega - pa naj bo  to delo ali pa sprostitev. Veselim se vsakega novega izziva, ki ga  poskušam osvojiti čim bolje. Sem izredno zahtevna do sebe, do drugih  malo manj, sem dobra prijateljica, iskrena, ne znam lagat. Sproščam se  najraje skupaj z družino v naravi. Imam pa tudi trenutke zase, v zadnjem  času sem združila moje navdušenje nad eteričnimi olji in vadbo joge.

O Avocado kartah...
Ravno joga me je pripeljala do novega izziva - oblikovanje in izdelava igralnih kart. Sašina ideja o igralnih kartah me je takoj premaknila - začela sem oblikovat karte, še preden sva se dokončno dogovorili kaj in kako. Ko pa sem še dobila prve Anjine ilustracije, pa je bila slika popolna. Celoten postopek je pisan, zanimiv in razburljiv - ravno takšne ideje imam najraje. Veseli me, da sem en delček dolgoletne želje, ki bo  marsikomu narisala nasmeh na obraz.