Otroška joga v OŠ Črni Vrh nad Idrijo

Vse pogosteje se mi dogaja, da me na športne dneve povabijo učiteljice iz osnovnih šol, da otrokom predstavim jogijsko prakso. Z veseljem se odzovem, saj je moj cilj, da razblinim nekatere predsodke o jogi, da jo predstavim na igriv in zabaven način in da otrokom pokažem, da joga ima orodja, s katerimi si lahko pomagamo v različnih trenutkih vsakdanjega življenja.

Iskreno je moja želja, da beseda joga v otroškem spominu pusti pozitiven odtis in da se bo kot odrasel morda raje srečeval z vsemi niansami jogijske prakse, kar bo pač ugotovil/a, da deluje zanj/o...

Na OŠ Črni Vrh imajo zelo simpatično ravnateljico, skupaj sva ob mojem prihodu običajno učilnico spremenili v odprt prazen prostor, razprostrli joga blazine, v izparilnik pa sem dodala nekaj kapljic pomirjujočega, omamno dišečega eteričnega olja, po katerem je kmalu nežno zadišala ne le učilnica, pač pa tudi hodnik pred njo. Še preden so skupine otrok začele prihajati na jogo, so v prostor pričele kukati učiteljice, da mi povedo, kako lepo danes tukaj diši.

Približno 60 otrok prve triade (starih od 6-9 let), so že predhodno razdelili v 4 skupine, ki so 4 zaporedne šolske ure obiskali različne športne delavnice, med njimi tudi mojo jogo. Odlično smo se zabavali. Predvsem zato, ker vadba ni vselej enaka, ampak jo prilagodim počutju otrok. Če so preveč razigrani, jih najprej umirim. Če pridejo in se vlečejo kot megla, zanje pripravim igrico, ob kateri se razgibajo in nasmejijo.Spodbujam delo v parih in skupinah, za otroke je dotik zelo pomemben. Zadnjo skupino je že potrebovala počitek, kar je bila krasna priložnost za uvod v meditacijo. In bili so briljantni. Še učiteljici, ki sta bili z njimi na uri joge, sta odobravajoče kimali, ko je 15 otrok mirno in tiho ležalo na blazinah v učilnici, kjer običajno vlada trušč in hrup. 

Z veseljem predstavljam jogo otrokom. Otroci so namreč iskrena bitja in zelo naravnost povedo, kaj mislijo. Konstruktivna kritika pri njih je takojšnja in neizbežna, vvendar je tudi njihovo navdušenje nalezljivo in iz srca.