Otroška joga v OŠ Črni Vrh nad Idrijo

Vse pogosteje se mi dogaja, da me na športne dneve povabijo učiteljice iz osnovnih šol, da otrokom predstavim jogijsko prakso. Z veseljem se odzovem, saj je moj cilj, da razblinim nekatere predsodke o jogi, da jo predstavim na igriv in zabaven način in da otrokom pokažem, da joga ima orodja, s katerimi si lahko pomagamo v različnih trenutkih vsakdanjega življenja.

Joga v azilnem domu Logatec

Kar zabavno je, ko jogo skupaj vadijo mlada mamica iz Turčije, prijazna Rusinja s svojo najstniško hčerko, babica iz Azerbajdžana in dve gospe mojih let iz Srbije. Tretji mesec sem že prostovoljna učiteljica joge v Azilnem domu v Logatcu. Poučujem zgolj ženske, občasno se nam pridružijo tudi otroci. V azilnem domu v Logatcu so namreč nastanjene predvsem družine in pari prosilcev za azil.

Najstniki in stres

Že preproste vaje najstnikom omogočijo lažje doživljanje izzivov pri prehodu v odraslost. Globoko, umirjeno dihanje in usmerjanje pozornosti navznoter jih pomirita. Joga je zato zanje zelo primerna oblika vadbe, čeprav je na prvi pogled preveč mirna. Najstniki se na jogi spoznajo z dihalnimi tehnikami, ki jim kasneje v življenju zelo koristijo. V nekaterih jogijskih položajih pridobivajo koncentracijo in krepijo spomin, spet v drugih ravnotežje in osrediščenost.

The Body Connection - joga za najstnike v Logatcu

Pod okriljem Avocado centra sem razvila jogo, ki je prilagojena prav najstnikom. V začetku letošnjega leta sem jo s pomočjo Programa za mlade Občine Logatec, ki ga vodi kreativna Petra Rančov, z brezplačno delavnico preverila, ali bi se najstniki takšnih rednih vadb sploh udeleževali. Prvo takšno delavnico sem poimenovala The Body Connection in odziv nanjo bil odličen. Na dvourni delavnici smo se igrali, zabavali in plesali, vse skozi jogo. Navdušeni smo se poslovili v duhu, da vadbo čim prej ponovimo.