Sključen kot skuhan špaget

Zakaj je pomembno, da imajo otroci dobro telesno držo
Opažate, da se vaš otrok vse bolj sključeno drži, medtem ko sedi in bolšči v svoj telefon, piše domačo nalogo ali gleda televizijo?
Sključen ni več le ob sedenju, pač pa tudi hodi že z upognjenimi rameni in vratom?
Zaskrbljujoče? Pa še kako…

Glavni vzrok za nastanek nepravilne ali slabe drže pri otrocih in mladini je utrujenost osrednjega živčevja in oslabljenost mišic, stabilizatorjev nosilnih struktur. Predšolski otrok je telesno izredno dejaven, če je v okolju, ki mu to dopušča. Z vstopom v šolo je nenadoma prisiljen mirno sedeti po več ur na dan. Tudi domače naloge od njega spet zahtevajo sedenje. V šoli lahko k slabi telesni drži prispevata dolgotrajno sedenje in neustrezna šolska klop. Prenizka klop namreč zahteva sklanjanje, to pa povzroči okrogel hrbet in napetost v vratnem delu hrbtenice. Problematične so tudi težke šolske torbe, sploh če otrok torbo nosi v eni roki, zaradi česar se hrbtenica nagne v eno stran.

Če k temu dodamo še pomanjkanje čistega zraka, sončne svetlobe in kakovostne, polnovredne hrane, se ne gre čuditi, da vsi ti dejavniki skupaj s pomanjkanjem gibanja in številnimi škodljivimi vplivi sodobne civilizacije pripeljejo do kronične utrujenosti in tako številnih primerov slabe drže.

Dobra novica je: stanje slabe telesne drže pri otrocih je mogoče povsem in v celoti popraviti.
Posebne vaje za izboljšanje slabe drže nikakor ne zadostujejo, če jih otrok izvaja le uro ali celo manj vaj, enkrat do dvakrat na teden – čeprav je tudi to bolje kot nič.

Telesna drža namreč odraža našo osebnost, odvisna je od mnogih dejavnikov - naše telesne zgradbe, poklica, duševnega stanja, počutja in zdravja. Opazno se spreminja z našim razpoloženjem:

  • če smo veseli, zadovoljni in nasmejani, je naša telesna drža vzravnana in pokončna,
  • če pa smo potrti, slabovoljni in ne vidimo smisla v stvareh, ki jih počnemo, to odraža naše telo skozi sključenost in upognjenost.


Izvajanje lažjih jogijskih položajev je ena od preprostejših rešitev za krepitev oslabljenih mišic trupa. Jogijsko prakso lahko izvajamo sami ali v skupini z usposobljenim učiteljem. Vadba joge je prilagojena tudi otrokom, saj lahko izvajanje jogijskih asan (položajev) otroke naučimo skozi igro, ples ali zanimivo zgodbo.Joga poleg vzravnane in pokončne telesne drže otrokom prinaša številne druge koristi:
- uči tehnik čuječnosti, umirjanja in razumevanja dogajanja znotraj sebe,
- ni zasnovana tako, da poteka v tišini, ampak vzpodbuja gibanje,
- s številnimi pripomočki (žogice, ples, joga karte,...) je vadba zanimiva, raznolika in zabavna,
- pozitivno vpliva na sprejemanje svojega telesa