Pet tibetanskih vaj za boljše počutje

Prenesi si dokument

Pet tibetanskih vaj ali pet obredov pomlajevanja ima svoj izvor pri tibetanskih menihih. Kot rituale jih izvajajo že tisočletja in so del njihove tradicije. Z vajami in zdravo prehrano menihi ohranjajo energijo, moč in vitalnost ter upočasnjujejo proces staranja.

Vaje so zelo preproste, njihovo delovanje pa je kompleksno in učinki intenzivni.

Že po nekaj tednih rednega izvajanja, ki pa vam ne bo vzelo več kakor nekaj minut, boste začutili, da vam tibetanske vaje pomlajevanja vračajo vitalnost in življenjsko energijo, telo pa postaja vse bolj zdravo ter gibljivo. Omenjene vaje lahko pomagajo vsakomur, kmalu se bo počutil mlajšega, bolj zdravega in zadovoljnega.

 

Kako začeti?

Vaje izvajamo zjutraj, ko je naše telo na najnižji točki dejavnosti, brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično. Pred obredom je dobro popiti kozarec ali dva mlačne vode, v katero lahko stisnete malo limoninega soka, kar je dobro za razstrupljanje telesa in njegovo hidracijo.

Število ponovitev vaj počasi povečujmo, prvi teden izvajajmo vajo trikrat, drugi petkrat in tako naprej do 21 ponovitev.

Sčasoma vaje postanejo del našega vsakdana in vsaka nova izvedba postane lahkotnejša.

Zelo pomembno je dihanje pred vsako naslednjo vajo. Stojimo vzravnano, stopali se dotikata, dlani sta v namaste položaju. Vdihnemo skozi nos, brado spustimo proti prsnemu košu in izdihnemo skozi odprta usta, ki jih oblikujemo kot da bi izgovarjali glas o. Ponovimo dvakrat.

DIHALNA VAJA

 

1. vaja – vrtenje: Energija

S to vajo pospešimo pretok energije v telesu. Stojimo sproščeno in umirjeno, roke iztegnemo v odročenju, prsti so skupaj, stopala pa v širini ramen, dlani obrnjene v tla.
Vrtimo se v desno. Nikoli se ne vrtimo v  nasprotni smeri in ne pretiravamo z vrtenjem.
Glavo pri vrtenju obrnemo nekoliko hitreje od telesa in pogled usmerjamo v isto točko, da preprečimo vrtoglavico in neravnotežje.

DIHALNA VAJA

 

2. vaja: element Zemlja

Ležemo na hrbet in dlani položimo poleg nog na tla.
Vdihnemo, hkrati dvignemo noge (če vam ne gre takoj z iztegnjenimi nogami, jih pokrčite v kolenu) in glavo čim bolj približamo prsnemu košu.
Zadržimo dih, nato pa glavo in noge med izdihom počasi spuščamo nazaj v začetni položaj.

DIHALNA VAJA

 

3. vaja: element Zrak

Sedimo na petah ali klečimo na tleh s spodvihanimi nožnimi prsti, koleni sta nekoliko narazen, hrbtenica je vzravnana, dlani pa položimo na zadnjico.

Med vdihom počasi potiskamo glavo in vrat kolikor mogoče nazaj in zadržimo dih. Med izdihom počasi položimo brado na prsi. Pri nagibu nazaj moramo biti pozorni, da ne povzročimo prevelikega pritiska v ledvenem predelu.

DIHALNA VAJA

 

4. vaja: element: Voda

Sedimo na tleh, stopala so v širini bokov, hrbet poravnan, dlani na tleh ob stegnih, glava pa na prsih.
Vdihnemo in hkrati dvignemo telo naprej in gor, glavo potisnemo nazaj in napravimo most s pokrčenimi nogami.
Za trenutek zadržimo dih, potem pa se med izdihom usedemo v prvotni položaj.

DIHALNA VAJA

 

5. vaja: element Ogenj

Vajo pričnemo na vseh štirih, v položaju mize. Spodvihamo prste na nogah in z izdihom izvedemo strešico. Vdihnemo, opremo se na roke in noge, medenico spustimo proti blazini, usločimo hrbet in pogledamo proti nebu.

DIHALNA VAJA

 

Položaj trupla: Savasana

Po zaključku vaj se vsaj za nekaj trenutkov ulezite na tla in se popolnoma sprostite. Še bolje je, če toliko minut, kolikor smo potrebovali za izvedbo vseh petih vaj, namenimo še sproščanju v savasani.

 

10 najpogostejših napak

1. Jezik ob nebo
Se jezik ne dotika ustnega neba? Če ne, je s tem onemogočen pravilen pretok energije po telesu. Bodimo pozorni, da so ob vajah naša usta zaprta in jezik potisnjen na ustno nebo.
 

2. Vrtenje – vrtoglavica
Pri 1. vaji (vrtenje) nismo izbrali točke za fiksiranje pogleda? Zaradi tega prihaja do vrtenja v glavi in slabosti. Določimo točko, preden se pričnemo vrteti.
 

3. Bolečine v ledvenem delu hrbta
Pri 2. vaji (dvigovanje nog), dvigujemo tudi spodnji del hrbta? Upogibanje lahko povzroči resne poškodbe. Stisnimo trebušne mišice in učvrstimo položaj spodnjega dela hrbta, ki se ne sme dvigovati. Raje dvigujmo pokrčene noge, postopoma in z vajo jih bomo lahko tudi iztegnili.
 

4. Dihanje “kar tako”
Dihanje včasih postane neritmično in nekontrolirano? Tako zrak in energija ne prihajata pravilno v telo. Vdih in izdih pri vseh vajah je skozi nos. Če smo zadihani ali je dihanje prehitro, pomeni, da pretiravamo s hitrostjo vadbe. Upočasnimo ritem gibanja.
 

5. Položaj stopal
Pri 2. vaji (dvigovanje nog) držite „špičke“ in s tem ne raztegnemo mišic na zadnji strani nog? Potisnimo peto naprej in začutili bomo razteg v mečih.
 

6. Lomljenje hrbtenice
Pri 3. vaji (klečanje) se preveč nagibate nazaj. S tem škodujemo svoji hrbtenici in zaradi tega lahko prihaja do bolečin, zaradi katerih številni nehajo izvajati vaje. Bolečine se še posebno rade pojavijo v ledvenem predelu hrbta. Namen te vaje je odpreti prsni koš, predel grla, raztegniti vratni predel in ramenski obroč. Hrbtenica naj ostane ravna in poravnana z linijo kolen.
 

7. Trden most
Pri 4. vaji (most) si pri izvedbi nevede pomagamo z nihanjem. S tem nekontrolirano vodimo svoje telo in lahko pademo iz ravnotežja. Telo raje počasi vodimo do končnega položaja, četudi ni popoln, kot da s pospeškom dosežemo končno izvedeno vajo.

8. Strmoglavljenje
4. vaja (most) zahteva tudi delo rok in stranskih trebušnih mišic. Če iz mosta pohitimo v sedeč položaj, jih prikrajšamo za delo. Ko se vračamo iz položaja, zadržimo zadnjico v zraku in jo potem počasi spustimo na tla.
 

9. Ponavljanje 21x/7/365
Tibetanske vaje so tako učinkovite, da se človek hitro dobro počuti in ne čuti več potrebe, da bi jih delal. 21 ponovitev vsak dan bo dobro počutje, vitalnost in zdravje ohranjalo do mere, ki presega naša pričakovanja. Vadimo vsak dan. Če pa kdaj kak dan izpustimo, pa tudi ne bo nobene drame.
 

10. Vztrajanje za vsako ceno?
Ravno toliko, kot je potrebno vztrajati, prav toliko je potrebno biti odgovoren in spoštljiv do sebe. Če se po vajah ne počutimo dobro, če nas dolgočasijo, nam povzročajo bolečine ali nam preprosto te gredo, je morda čas za kratek premor. Vaje opustimo in opazujemo svoje počutje. Če jih pogrešamo se vrnemo k njihovemu izvajanju, če pa nas že sama misel na vadbo spravi v  slabo voljo, pa verjetno vaje v tem trenutku niso za nas.